Svijet

Kanada će porodicama žrtava ukrajinskog aviona isplatiti po 19.200 dolara

Kanada će porodicama žrtava ukrajinskog aviona isplatiti po 19.200 dolara
Foto: Tanjug/AP | Kanada će porodicama žrtava ukrajinskog aviona isplatiti po 19.200 dolara

OTAVA - Kanada će isplatiti po 19.200 dolara porodicama 57 svojih državljana koji su izgubili život u padu aviona Ukrainian Airlinesa, kao i porodicama 29 poginulih koje imaju stalno prebivalište u Kanadi.

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je na konferenciji za novinare u Otavi kako je neophodna podrška porodicama poginulih putnika Ukrainan Airlinesa, oborenog u Iranu.

 "Želim biti jasan, očekujemo da Iran plati odštetu ovim porodicama. Ali razgovarao sam s njima, oni ne mogu čekati sedmicama. Potrebna im je podrška trenutno", rekao je Trudo.

S tim u vezi, Trudo je kazao kako će "Kanada isplatiti po 19.200 dolara porodicama 57 svojih državljana koji su izgubili život u padu aviona Ukrainian Airlinesa, kao i porodicama 29 poginulih koje imaju stalno prebivalište u Kanadi".

Dodao je kako će novčana odšteta koju Iran naknadno pošalje, direktno biti poslana porodicama stradalih, odnosno da niko neće biti posrednik.

Putnički avion 737 Ukrainian Airlinesa pao je 8. januara nedugo nakon polijetanja s Međunarodnog aerodroma "Imam Khomeini" u Teheranu, a letio je prema Kijevu. Poginulo je 176 osoba.

Teheran je ranije odbacivao navode da je avion oborila iranska vojska, ali tri dana nakon pada aviona, Generalštab Irana je saopćio kako je letjelica greškom pogođena krstarećim projektilom kratkog dometa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije