Svijet

Kapetan prijeti ilegalnim ulaskom broda sa migrantima u luku Lampeduza

Kapetan prijeti ilegalnim ulaskom broda sa migrantima u luku Lampeduza
Foto: Ilustracija | Kapetan prijeti ilegalnim ulaskom broda u luku Lampeduza

RIM - Kapetan broda "Pomorska patrola tri" Karola Raket zaprijetila je danas da će ilegalno ući u italijanske teritorijalne vode kako bi dovela 42 migranta na obalu nakon što su proveli 13 dana na pučini.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini zabranio je brodu koji plovi pod holandskom zastavom pristanak u luke zbog čega migranti ostaju blokirani na raznim plovilima.

"Ući ću u italijanske vode i dovešću ih na bezbjedno na ostrvo Lampeduza", rekla je Raketova za italijanski dnevnik "Republika".

Evropski sud za ljudska prava danas je odbio da interveniše ali je upućen poziv Italiji da nastavi da "pruža svu neophodnu pomoć ugroženim migrantima".

Njemačka nevladina organizacija "Pomorska patrola" zatražila je od suda da Italiji nametne privremene regulative navodeći da bi sudije mogle tražiti od Rima da preduzme hitne korake za rješenje problema kako bi se spriječilo ozbiljno kršenje ljudskih prava.

Salvini je nešto ranije poručio da brod sa migrantima na pučini može da ostane do Božića i Nove godine ali da im nikad neće biti dozvoljen ulazak u luku.

Od 53 migranta koje je spasila posada "Pomorske patrole" 12. juna kod obala Libije Italija je preuzela 11 najugroženijih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije