Svijet

Katalonija gori, povrijeđeno 80, uhapšene 33 osobe

Katalonija gori, povrijeđeno 80, uhapšene 33 osobe
Foto: Tanjug/AP | Katalonija gori, povrijeđeno 80, uhapšene 33 osobe

MADRID - Najmanje 80 osoba, među kojima 46 policajaca, povrijeđeno je u noćašnjim, najnasilnijim u posljednja tri dana sukobima demonstranata i policije tokom protesta zbog izricanja zatvorskih kazni katalonskim separatističkim liderima.

Kako je saopšteno, 33 osobe su uhapšene, a četvoro demonstranata je pritvoreno zbog narušavanja javnog reda.

Španski lider Pedro Sančez predsjedava sastankom s ekspertima Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih ministarstva na kojem se analizira bezbjednosna situacija u svjeroistočnom regionu.

Kako prenosi AP, današnji dan je počeo novim blokadama puteva u Kataloniji, uključujući i glavnog autoputa koji vodi ka Francuskoj.

Demonstranti i policija sukobili su se sinoć u Barseloni, trećeg dana protesta zbog presuda liderima katalonskih separatista.

Policija za suzbijanje nereda ispalila je pjenasti gas, dok su demonstranti palili kontejnere i automobile u blizini odjeljenja za unutrašnje poslove regionalne vlade u glavnom gradu Katalonije, prenio je Reuters.

Zbog vatre su blokirane najmanje četiri ulice.

Demonstranti su prethodno bacali rolne toilet-papira zato što, kako su rekli organizatori, "ima mnogo toga što treba očistiti".

Demonstranti iz više gradova Katalonije juče su krenuli u protestni marš s namjerom da do petka stignu u Barselonu.

Protesti su počeli u ponedjeljak, pošto je Vrhovni sud u Madridu osudio devet bivših katalonskih političara i aktivista na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspjelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Troje preostalih optuženih proglašeni su krivima samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne.

Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Žunkeras osuđen je na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova radi organizovanja referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije