Svijet

Kenija na pragu postizborne krize

Kenija na pragu postizborne krize
Foto: Tanjug/AP | Kenija na pragu postizborne krize

NAJROBI - Raila Odinga, kenijski opozicioni lider, izjavio je da će osporiti rezultate predsjedničkih izbora svim pravnim sredstvima nakon što je zamjenik predsjednika Vilijam Ruto proglašen pobjednikom.

Najstabilnija demokratija u istočnoj Africi sada se suočava sa nedjeljama sporova i mogućnošću da Vrhovni sud naloži održavanje novih izbora, prenio je AP. Vjerski i drugi lideri već su pozvali na mir u zemlji sa istorijom postizbornog nasilja.

"Neka niko ne uzima zakon u svoje ruke", rekao je Odinga svojim pristalicama u prvom obraćanju otkad je predsjednik kenijske izborne komisije proglasio Ruta za pobjednika sa osvojenih skoro 50,5 odsto glasova.

Četiri od sedam komesara su iznenada objavili da ne mogu da podrže rezultate, a pristalice Odinge su se posvađale sa preostalim komesarima na mjestu proglašenja novog predsjednika.

Neposredno prije nego što se Odinga obratio, četiri komesara su rekla novinarima da je konačni rezultat 100,01 odsto i da višak glasova pravi "značajnu razliku".

Oni su, takođe, rekli da im predsjednik Izborne komisije nije dao priliku da razgovaraju o rezultatima izbora prije objave.

"Ono što smo vidjeli bila je lakrdija i očigledno nepoštovanje Ustava", rekao je Odinga, nazivajući rezultate izbora ništavim i nevažećim, prenosi Euronews.

Prema njegovim riječima, "zakon ne daje predsjedniku izborne komisije ovlaštenja diktatora", insistirajući da odluke izborne komisije moraju da se donose konsenzusom.

Ruto je sebe prikazao kao autsajdera koji ima skromne početke i prkosi političkim dinastijama Kenijata i Odinga, čiji su očevi bili prvi predsjednik i potpredsjednik Kenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije