Svijet

Kim Džong Un i zvanično šef države i vrhovni komandant

Kim Džong Un i zvanično šef države i vrhovni komandant
Foto: Tanjug/AP | Kim Džong Un i zvanično šef države i vrhovni komandant

PJONGJANG - Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un je novim ustavom zvanično proglašen za šefa države i vrhovnog komandanta vojske.

Pozivajući se na izjave posmatrača, Rojters navodi da bi cilj novog ustava mogla biti priprema za potpisivanje mirovnog sporazuma sa SAD, na koji Sjeverna Koreja poziva sa ciljem prekida ratnog stanja, koje postoji još od Korejskog rata vođenog od 1950. do 1953. godine.

U novom Ustavu navodi se da je Kim, kao predsjedavajući Komisiji za državna pitanja, vrhovni komandant vojske i "vrhovni predstavnik cijelog korejskog naroda", što znači da je šef države.

Kim je u prethodnom ustavu predstavljen kao "vrhovni lider", koji komanduje oružanim snagama.

Profesor Instituta za Daleki istok na Univerzitetu Kjungnam Kim Dong Jup izjavio je da je Kim sanjao o tome da postane predsjednik Sjeverne Koreje i da je sada učinio da to postane stvarnost.

"On već dugo želi da promijeni nenormalnu politiku u kojoj je vojska na prvom mjestu", istakao je Kim Dong Jup.

Kim se od prošle godine usredsredio na ekonomiju, započeo razgovore sa SAD o nuklearnom programu Sjeverne Koreje i načinio korake ka promjeni slike o sebi kao svjetskom lideru, koristeći za taj cilj i samit sa Južnom Korejom, Kinom i Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije