Svijet

Kim Džong Un započeo dvodnevnu posjetu Kini

Kim Džong Un započeo dvodnevnu posjetu Kini
Foto: Tanjug/AP | Kim Džong Un započeo dvodnevnu posjetu Kini

PEKING - Sjevernokorejski lider Kim Džong-un započeo je danas dvodnevnu posjetu Kini.

Državna CHTV prikazala je kako je kineski predsjednik Si Ðinping dočekao sjevernokrojskog lidera, uz vojne počasti, i sa njim razgovarao u Velikom holu naroda u Pekingu, prenio je AP.

Predsjednik Kine je rekao da se nada da će Vašington i Pjongjang u potpunosti sprovesti rezultate prošlonedjeljnog nukleranog samita.

CHTV je izvjestila da je Si rekao Kimu da se kroz konkretne napore relevantnih zemalja pregovori oko Korejskog polusotrva vraćaju na pravi put i cjelokupna situacija se kreće ka miru i stabilnosti.

On je izjavio i da će Kina uvek imati konstruktivnu ulogu u tom procesu.

Kima i njegovu suprugu Ri Sol Ju dočekali su Si i njegova supruga Peng Lijuan na svečanom banketu.

Eksperti su naveli da se očekuje da će Kim razgovarati sa kineskim liderima o narednim koracima nakon prošlonedjeljnog samita sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Kimova dvodnevna posjeta Pekingu je način da Kina istakne svoju ključnu ulogu u naporima SAD da Sjeverna Koreja napusti svoj nukearni program, navela je američka novinska agencija.

SAD se dugo oslanjala na Kinu da iskoristi svoj uticaj na Sjevernu Koreju i dovede je za pregovarački sto, ali do posjete dolazi kada su veze između Pekinga i Vašingtona na ispitu zbog trgovinskog spora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije