Svijet

Kim: Testirali smo sistem koji će imati presudnu ulogu

Kim: Testirali smo sistem koji će imati presudnu ulogu
Foto: Tanjug/AP | Kim: Testirali smo sistem koji će imati presudnu ulogu

PJONGJANG - Sjevernokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je testiranje novog višestrukog sistema raketnih bacača, saopštile su tamošnje vlasti.

Kim Džong Un je za taj sistem rekao da će uskoro igrati presudnu ulogu u kopnenim borbenim operacijama njegove vojske, dodaje se.

Zvanična sjevernokorejska Centrala novinska agencija osporila je ocjenu južnokorejske vojske da su u srijedu lansirane dvije balističke rakete kratkog dometa.

"Proba je naučno potvrdila da su tehnički podaci i karakteristike novog tipa velikog kalibra raketa naoružanja dostigle numeričke vrijednosti svog dizajna i verifikovale borbenu efikasnost cjelokupnog sistema", navodi KCNA, prenosi Jonhap.

Sjevernokorejska agencija nije pomenula ni jednu zemlju kao potencijalnu metu, ali se pretpostavlja da se odnosi na Seul koji je očito u dometu oružja. I drugi severnokorejski mediji preneli su vest o najnovijoj probi, ali nisu objavili fotografije novog oružja.

Vojska Južne Koreje saopštila je juče da je Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale i da su obje rakete preletjele oko 250 kilometara na maksimalnoj nadmorskoj visini od 30 kilometara.

Ovo je drugo testiranje u manje od nedjelju dana izvedeno dok su pregovori sa SAD o nuklearnom naoružanju u zastoju.

Takođe, Pjongjang je izrazio bes zbog planiranih američkih i južnokorejskih vojnih vježbi, navodi agencija "Asošiejted pres".

Velika Britanija, Njemačka i Francuska zatražile su od Savjeta bezbjednosti UN da iza zatvorenih vrata održi sjednicu u vezi sa potezima Pjongjanga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije