Svijet

Kim: Više neće biti rata zahvaljujući našem nuklearnom oružju

Kim: Više neće biti rata zahvaljujući našem nuklearnom oružju
Foto: Tanjug/AP | Kim Džong-un: Više neće biti rata zahvaljujući nuklearnom oružju Sjeverne Koreje

Sjevernokorejski čelnik Kim Džong-un vjeruje da njegovoj zemlji više neće biti potrebno da ratuje budući da njen nuklearni arsenal garantuje njihovu sigurnost, javljaju sjevernokorejski državni mediji.

"S našim pouzdanim i učinkovitim nuklearnim oružjem na ovoj zemlji više neće biti rata. Sigurnost i budućnost naše zemlje biće osigurani zauvijek", rekao je Kim, izvijestila je Korejska centralna novinska agencija Sjeverne Koreje (KCNA), a prenio Klix.ba.

Sastao se s grupom veterana 27. jula, na 67. godišnjicu primirja koje je okončalo Korejski rat.

Većina istoričara slaže se da je sukob započeo kada je Kim Il Sung, deda aktuelnog sjevernokorejskog vođe, napao Južnu Koreju u pokušaju da na silu ponovno ujedini Korejski poluotok.

Međutim, Sjeverna Koreja uči svoje građane da je rat počeo kad su Sjedinjene Države i Južna Koreja umarširale na Sjevernu Koreju i da je Pjongjang dobio rat zahvaljujući vodstvu Kim Il Sung-a.

Kim Jong-un je rekao da će nuklearno oružje omogućiti Sjevernoj Koreji da se odbrani "od svakog visokog pritiska i vojne prijetnje imperijalista i neprijatelja snage". Godinama je svoju potrebu za nuklearnim oružjem pravdao odbranom od invazije ili promjene režima.

Kimovi komentari su, kako piše CNN, važan podsjetnik na to koliko će teško biti sklopiti dogovor zbog kojeg bi Pjongjang odustao od nuklearnog programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije