Svijet

Kina: Kontramjere zbog nove posjete američkih kongresmena Tajvanu

Kina: Kontramjere zbog nove posjete američkih kongresmena Tajvanu
Foto: Ilustracija | Kina: Kontramjere zbog nove posjete američkih kongresmena Tajvana

VAŠINGTON - Kina se čvrsto protivi bilo kakvoj vrsti zvaničnih veza između SAD-a i kineskog regiona Tajvana i preduzeće odlučne kontramjere kako bi reagovala na provokacije od strane SAD, izjavio je portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liju Pengju povodom posjete delegacije američkog Kongresa Tajvanu.

Liju smatra da je odgovornost za trenutne tenzije u Tajvanskom moreuzu potpuno na američkoj strani i dodaje da SAD treba da snose sve posljedice koje je izazvala posjeta kongresmena Tajvanu, prenosi Kineski međunarodni radio.

Prema ocjeni kineskog diplomate, najnovija posjeta američkih kongresmena Tajvanu još jednom dokazuje da SAD ne žele stabilnost u Tajvanskom moreuzu i da nisu štedjele napore da podstaknu sukob između dvije strane i mešaju se u unutrašnje stvari Kine.

Kineska vojska održala je danas nove vježbe u blizini Tajvana, u momentu kada je grupa američkih kongresmena posjetila Tajpej i sastala se sa predsjednicom Tajvana Caj Ing-ven.

Ranije ovog mjeseca Tajvan je posjetila i predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, što je izazvalo oštru rekaciju Kine, koja je zbog toga pokrenula velike vježbe oko Tajvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije