Svijet

Kineska laboratorija za nuklearni otpad usred pustinje Gobi

Kineska laboratorija za nuklearni otpad usred pustinje Gobi
Foto: N.N. | Ilustracija

Kina planira da u pustinji Gobi na dubini od 560 metara ispod površine gradi laboratoriju za istraživanje nuklearnog otpada, javlja CNN.

Svrha te laboratorije, koja će se nalaziti u provinciji Gansu, jeste provjera toga koliko je to područje prikladno za dugoročno skladištenje visoko radioaktivnog otpada proizvedenog u nuklearnim elektranama.

Kineske vlasti odabrale su provinciju Gansu jer ima idealne uslove za skladištenje nuklearnog otpada, odnosno na tom području nema mnogo seizmičkih aktivnosti koje mogu da izazovu kvar ili oštećenje na objektu i oticanje opasnog radioaktivnog materijala u podzemne vode.

Podzemno odlaganje smatra se najboljim rješenjem za nuklearni otpad jer su radioaktivnom materijalu potrebne hiljade godina da se razgradi, smatra Svjetska nuklearna asocijacija (WNA). Korišćeno gorivo treba upakovati u zapečaćene bakrene ostave i smjestiti u podzemne tunele ili pećine, a nakon toga, zbog dodatne zaštite, pokriti cementom ili bentonit glinom.

 

Kina smatra da je nuklearna energija održiva alternativa rudnicima ugljenika ili zavisnosti od fosilnih gorivima. Sada ima oko 45 aktivnih nuklearnih reaktora i još 15 u izgradnji.

Nuklearni otpad za sada skladišti u bazenima za hlađenje na područjima na kojima se nalaze reaktori, ali takav način skladištenja nije siguran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije