Svijet

Kineski predsjednik poručio Kimu: A sad da ispunite dogovor

Kineski predsjednik poručio Kimu: A sad da ispunite dogovor
Foto: Tanjug/AP | Kineski predsednik poručio Kimu: A sad da ispunite dogovor

PEKING - Kineski predsjednik Si Đinping rekao sjevernokorejskom lideru da se nada da će u potpunosti primijeniti ono što je dogovoreno u Singapuru.

Kim Džong Un, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Pekingu, zahvalio se kineskom predsjedniku na podršci prošlonedjeljnom sastanku sa Donaldom Trampom.

Ovo je treća posjeta Kima Kini ove godine, što ukazuje na značajno poboljšanje odnosa između dvije zemlje, navodi AP.

Sjevernokorejska agencija KCNA je izvjestila da je Kim, tokom banketa, istakao da se odnosi Pjongjanga i Pekinga razvijaju u "specijalne odnose bez presedana".

Kineska državna CCČTV prikazala je juče kako je kineski predsjednik Si Djinping dočekao sjevernokrojskog lidera, uz vojne počasti, i sa njim razgovarao u Velikom holu naroda u Pekingu.

CCTV je izvjestila da je Si rekao Kimu da se kroz konkretne napore relevantnih zemalja pregovori oko Korejskog polusotrva vraćaju na pravi put i cjelokupna situacija se kreće ka miru i stabilnosti. On je izjavio i da će Kina uvijek imati konstruktivnu ulogu u tom procesu.

Kima i njegovu suprugu Ri Sol Ju dočekali su Si i njegova supruga Peng Lijuan na svečanom banketu.

Eksperti su naveli da se očekuje da će Kim razgovarati sa kineskim liderima o narednim koracima nakon prošlonedjeljnog samita sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Kimova dvodnevna posjeta Pekingu je način da Kina istakne svoju ključnu ulogu u naporima SAD da Sjeverna Koreja napusti svoj nukearni program, navela je američka novinska agencija.

SAD se dugo oslanjala na Kinu da iskoristi svoj uticaj na Sjevernu Koreju i dovede je za pregovarački sto, ali do posjete dolazi kada su veze izmedju Pekinga i Vašingtona na ispitu zbog trgovinskog spora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije