Svijet

Kinezi testirali stelt avion sa projektilima, poslali poruku Americi

Kinezi testirali stelt avion sa projektilima, poslali poruku Americi
Foto: Wikipedia | Kinezi testirali stelt avion sa projektilima, poslali poruku Americi

PEKING - Kineske vazdušne snage su se pohvalile svojim J-20 stelt borbenim avionima i prvi put prikazale i njihove projektile dugog dometa.

Dva aviona su preletjala preko publike na aero mitingu Zuhai, koji je u nedjelju održan kao dio obilježavanja 69-godišnjice osnivanja kineskih vazdušnih snaga, prenosi "The Independent".

U toku preleta dva aviona su pokazala i četiri dugodometna projektila smještena unutra. Avioni su imali i po dva projektila ispod krila.

Kineske novine "The Global Times" izvjestile su o ovoj demonstraciji, navodeći da je prikazana "superiornost" J-20 u odnosu na najbolje američke lovce F-22 i F-35.

“Narodna oslobodilačka armija je pokazala rastuće samopouzdanje - naveli su kineski mediji.

Kineski vojni ekspret Song Žongping je ranije ove godine rekao da će J-20 avioni učestvoati u konfliktima sa "rivalima koji se usude da provociraju Kinu u vazduhu".

On je za sajt kineske vojske rekao i da će krorišćenje J-20 promijeniti ravnotežu snaga u vazdušnom prostoru iznad Azijsko-pacifičkog regiona.

“U prošlosti su samo SAD i njeni saveznici poput Japana bili sposobni da naoružaju stelt borbene avione. Ali sada su njihov monopol u regionu slomili kineski J-20”,  rekao je on.

Javni prikaz J-20 i njegovih projektila desio se nakon što su američki zvaničnici urgirali u petak na razgovorima sa kineskim zvaničnicima da Peking da zaustavi militarizaciju Južnog kineskog mora.

U zamjenu za to Kina je zahtijevala da SAD prestanu da šalju brodove i vojne letjelice blizu ostrva koja Peking smatra svojima u spornim vodama.

Razgovori su organizovani u okviru priprema za sastanak američkog predsjednika Donalda Trampa i predsjednika Kine Si Đinpinga krajem mjeseca, u pokušaju da se olakšaju trgovinske tenzije između dvije zemlje.

Vašington je ove godine nametnuo carine na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe, a Peking je na to odgovorio svojim carinama na uvoz američkih proizvoda.

(blic)

Vezana vijest: Otkriveno najtajnije kinesko oružje koje im je "pružilo" NATO bombardovanje Srbije?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije