Svijet

Klinton: Brine me kad Rusija prijeti američkoj snazi

Klinton: Brine me kad Rusija prijeti američkoj snazi
Foto: N.N. | Klinton: Brine me kad Rusija prijeti amepričkoj snazi

PARIZ - Bivši predsjednik SAD Bil Klinton, kaže da ga ljuti "kada se Rusija miješa u američke izbore" i da ga brine kada nešto prijeti snazi SAD, a istovremeno navodi da se divi njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, dok se sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom - duboko slaže.

U intervjuu listu "Parizjen" o aktuelnoj situaciji u svijetu i međunarodnim političkim odnosima, Klinton kaže da ga ljuti "kada pojedinci, čak u samim Sjedinjenim Američkim Državama, pokušavaju da spriječe druge pojedince da glasaju zbog njihovog rasnog porijekla, starosti ili nivoa obrazovanja".

"Zapravo sam zabrinut čim nešto ugrozi snagu, vitalnost i suštinsku prirodu SAD i vrati nas nazad kad je riječ o našoj sposobnosti da omogućimo zajednički život i rad veoma različitih ljudi", rekao je on pariskom dnevniku.

Govoreći o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, Klinton kaže da je Putin "ubjeđen da može da seje neslogu na mjestima koje želi da oslabi, jer posvećuje mnogo novca modernizaciji svog vojnog aparata".

Kaže i da se divi Angeli Merkel jer je "znala da preduzima ogroman rizik primajući toliko Sirijaca", dok za Emanuela Makrona navodi da ga ne poznaje mnogo, ali da se sa njim "duboko slaže".

"Zadovoljan sam što Makron pokušava da sarađuje sa SAD jer to smatram odgovornim ponašanjem i želim mu svu sreću", rekao je Klinton.

On se osvrnuo i na trenutnu politiku SAD, ocjenivši da je "ogromna greška ne voditi računa o klimatskim promjenama i okrenuti leđa onome što se može učiniti".

"Potrebno je da razvijamo partnerstva, da pronađemo načine za saradnju, umjesto da i dalje započinjemo svakodnevne ratove", zaključio je bivši predsjednik SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije