Svijet

Ko je Aleksander Šalenberg, Kurcov nasljednik

Ko je Aleksander Šalenberg, Kurcov nasljednik
Foto: Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer, Pool, File | Ko je Aleksander Šalenberg, Kurcov nasljednik

Dosadašnji ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, pravnik, diplomata i nezavisni političar, zamijeniće Sebastijana Kurca na mjestu državnog kancelara.

Šalenberg je rođen 1969. godine u Bernu. Kao sin ambasadora odrastao je u Indiji, Španiji i Francuskoj. Već 1997. godine zaposlio se u austrijskom ministarstvu spoljnih poslova, dužnost saveznog ministra za Evropu, integracije i spoljne poslove obavljao od 3. juna 2019. godine.

U vrijeme dok je Kurc bio ministar spoljnih poslova, Šalenberg je imenovan za šefa jedinice za strateško planiranje spoljne politike 2013. da bi tri godine kasnije preuzeo upravljanje evropskim odjelom Ministarstva spoljnih poslova.

Šalenberg je član Upravnog odbora Nacionalnog fonda Republike Austrije za žrtv nacionalsocijalizma. Razveden je i otac četvero djece.

U mjesecu maju ove godine imao je bilateralni sastanak s ministricom spoljnih poslova BiH Biserom Turković kada je uručio 10,5 hiljada fajzerovih vakcini doniranih od Evropske unije.

"Vaša dobrobit je i naša dobrobit. U Austriji živi više od 200 hiljada ljudi s porodičnim vezama u BiH. Ne možemo mi biti sigurni dok svi u okruženju nisu sigurni", rekao je tom prilikom.

Šalenberg je takođe kazao da je EU uz BiH i da će joj uvijek pomagati te da podržava njen suverentitet i integritet. Tada je istakao da su priče o non-pejperima negativne i da samo mogu otvoriti Pandorinu kutiju.

"Mi vas nećemo ostaviti na cjedilu", poručio je Šalenberg.

Takođe Šalenberg je u prošle godine kazao da je Austrija istrajna i posvećena zapadnom Balkanu i proširenju Evropske unije. Istakao je da Evropska unija mora očuvati stabilnost u regiji, dodavši da 2021. godina ne smije biti još jedna izgubljena godina za zapadni Balkan.

"Želim pomoći da moja djeca i unuci odrastu u slobodnom i otvorenom društvu - sa slobodom govora, slobodom okupljanja, vjerom i svim temeljnim pravima koja smo ostvarili od 1848. ili možda od Francuske revolucije", istakao je tom prilikom Šalenberg.

Podsjetimo, Sebastijan Kurc je sinoć podnio ostavku na mjestu kancelara zbog optužbi za korupciju. Tokom obraćanja naciji kazao je da uvijek pokušavao dati svoj doprinos Austriji te je dodao da je proteklih godinu i po dana bilo vrlo zahtjevno.

Kurc će za sada ostati predsjednik stranke i šef Kluba poslanika u Parlamentu Austrije.

Šta je Šalenberg rekao u intervjuu za "Nezavisne" u aprilu ove godine pročitajte OVDJE.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije