Svijet

Ko je Erdoanov protivkandidat Meral Aksener?

Ko je Erdoanov protivkandidat Meral Aksener?
Foto: Ilustracija | Ko je Erdoanov protivkandidat Meral Aksener?

ANKARA - U Turskoj će u nedjelju biti održani vanredni predsjednički parlamentarni izbori, na kojima će aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdoan imati čak pet protivkandidata za funkciju šefa države, koji će nakon izbora imati značajno šira ovlašćenja, pošto će u toj zemlji biti uveden predsjednički sistem rukovođenja državom.

Analitičari smatraju da će to biti suočavanje Erdoana s najvećim talasom opozicije od svoje prve izborne pobjede 2002.

Pored Erdoana na konačnoj listi kandidata za predsjednikaa Turske su i: Dogu Perincek, Meral Aksener, Muharem Ince, Selahatin Demirtas i Temel Karamolaoglu.

Meral Aksener je predsjednica "Dobre stranke", kojoj u ovom predizbornom periodu strani mediji posvećuju posebnu pažnju.

"Predsjednička kandidatkinja Aksener ide iz grada u grad i sakuplja šarene marame , poznate kao 'šamije' od svojih pristalica", objavio je nedavno "CNN" i kaže da ako ona pobijedi marame će biti izložene na izložbi u Cankaji, bivšoj predsjedničkoj palati u Ankari.

Prema turskoj tradiciji, naime, sporovi između muškaraca i žena završavaju kada žena baci maramu na pod.

"CNN" je prenio da Aksener pojedinci u inostranstvu nazivaju "turskom čeličnom damom", a kod kuće je zovu Asenom, mitološkom ženom vučicom koja je odbranila turska plemena od opasnosti.

"Neki ljudi me zovu sestrom, ali ima mnogo mladih koji me zovu 'Majka Meral', i volim da budem majka,“ rekla je Aksener, koja je jedina žena kandidatkinja na predstojećim predsjedničkim izborima.

"CNN" dodaje da je njena stranka nova na turskoj olitičkoj sceni, a da je Aksener veteran u politici, jer je obavljala funkciju ministarke unutrašnjih poslova osam mjeseci i to kada je, kako se navodi, prljavi rat protiv kurdskih separatista bio na vrhuncu i kada se širio talas kršenja ljudska prava u Turskoj.

Kada su je ispitivali o tim navodima, Aksener se pobunila tvrdeći da nisu postojala kršenja ljudskih prava od vlade dok je bila ministarka, piše američka mreža, i podsjeća da je Aksener, kao i svi kandidati opozicije, obećala da će promijeniti turski politički sistem na stanje prije promjena koje je Erdogan izglasao prošle godine na referendumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije