Svijet

Ko je talibanski ministar Hakani koga FBI naziva teroristom?

Ko je talibanski ministar Hakani koga FBI naziva teroristom?
Foto: Tanjug/AP | Ko je talibanski ministar Hakani koga FBI naziva teroristom?

KABUL - Talibani su za ministra policije privremene vlade Avganistana postavili Siraddžudina Hakanija, koga američki FBI traži i donedavno je nudio nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja.

Hakani je visoki zvaničnik talibanskog pokreta, a takođe i vođa organizacije koja je u SAD proglašena terorističkom - Hakani mreže, prenio je Jerusalem post.

Na sajtu FBI se nudi pet miliona dolara za informaciju o njemu i koriste se crteži na kojima je prikazano kako bi mogao da izgleda.

Uz oznaku "najtraženiji", sajt FBI dodaje da je označen kao globalni terorista i da se smatra naoružanim i opasnim.

Jerusalem post navodi i da su sada njegov izgled i lokacija poznati.

"Americi očigledno nedostaju detalji o Hakaniju, recimo, kada je rođen. Ali to nije bilo problem za teorističkog lidera dok se uzdizao u hijerarhiji. Izveštaji kažu da njegova organizacija, ne samo da je ozloglašena teroristička grupa, već ima veze i sa ostalim ekstremistima, pa i sa Al Kaidom", navodi se u tekstu Jerusalem posta.

Hakani bi sada mogao da ima sopstveni medijski tim, sa fotografima i saradnicima koji bi popravili njegovu sliku na Zapadu.

"Nije jasno zbog čega Vašington nastavlja da se pretvara da ne zna kako on izgleda i gdje se nalazi", dodaje list.

SAD navode da se "Siraddžudin Hakani traži zbog povezanosti sa napadom na hotel u Kabulu 2008. godine, kada je ubijeno šest osoba, uključujući i američkog državljanina".

"Vjeruje se da je koordinisao i učestvovao u pograničnim napadima na trupe SAD i saveznike, a Hakani je takođe navodno umješan u pokušaj ubistva avganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, 2008. godine", dodaje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije