Svijet

Ko su Amerikanci uhapšeni zbog ubistva predsjednika Haitija?

Ko su Amerikanci uhapšeni zbog ubistva predsjednika Haitija?
Foto: Screenshot | Ko su Amerikanci uhapšeni zbog ubistva predsjednika Haitija?

Dvojica Amerikanaca porijeklom sa Haitija, od kojih je jedan ranije radio kao obezbjeđenje u kanadskoj ambasadi na Haitiju, su među 28 navodnih ubica predsjednika Žovenela Moiza, objavili su zvaničnici.

Džejms Soledžes (35) i Vinsent Džozef (55) navodno su učestvovali u brutalnom napadu na lidera Haitija u srijedu, dok je njegova žena Martin teško ranjena.

Dvojica Amerikanaca su, zajedno sa ostalih 15 osumnjičenih Kolumbijaca, predstavljeni novinarima na konferenciji. Međutim, njihova uloga u likvidaciji ostaje misterija, prenosi "New York Post".

Mediji su prenijeli da je Soledžes nekada radio u kompaniji koja je angažovala obezbjeđenje za ambasadu Kanade u Port o Prensu.

Soledžes, koji živi u Tamaraku na Floridi, nema kriminalni dosije, prenosi "Miami Herald". On se pozivao na postupak razvoda u SAD-u, ali nije imao drugih pravnih pitanja.

Ključni članovi grupe komandosa koji se navodno nalaze iza ubistva Moiza, boravili su na Haitiju tri mjeseca prije zločina, navodno planirajući napad. Drugi su im se pridružili iz Dominikanske republike prije mjesec dana, saopštile su vlasti.

Prema pravosudnom zvaničniku citiranom u haićanskim medijima, jedan od dvojice uhapšenih Amerikanaca, Soledžes, rekao je istražiocima da je postao dio ovoga nakon što je "našao posao na internetu", ali je vjerovao da će raditi kao prevodilac za uglavnom stranu grupu.

On je navodno rekao da je vjerovao da je misija grupe da uhapsi predsjednika Haitija, a ne da ga ubije, prenosi "Guardian".

Sa druge strane, ništa nije poznato u vezi sa drugim osumnjičenim Amerikancem, za kojeg vlasti Haitija kažu da živi, ili je jedno vrijeme živio, u Majamiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije