Svijet

Kod ubice švedske novinarke pronađen snimak odrubljivanja glava

Kod ubice švedske novinarke pronađen snimak odrubljivanja glava
Foto: Ilustracija | Kod ubice švedske novinarke pronađen snimak odrubljivanja glava

KOPENHAGEN - Snimak na kojem se ženske osobe muči i pogubljuje odrubljivanjem glave, davljenjem i spaljivanjem pronađene su na hard-disku danskog naučnika Petera Madsena, osumnjičenog za ubistvo švedske novinarke Kim Vol, javlja BBC.

Podsjetimo, Madsena (46) sumnjiče da je usmrtio Vol (30) nakon što se 10. avgusta ukrcala na njegovu privatnu podmornicu koju je sam izgradio. Podmornica je uskoro potopljena, kako se u početku činilo u pomorskoj nesreći.

Madsen se spasio, a Vol se u početku vodila kao nestala, pri čemu je Madsen tvrdio da ju je iskrcao u kopenhagenškoj luci.

Ali njeno tijelo je pronađeno 11 dana kasnije na obali danskog ostrva Amager u jezivom stanju - bez glave i udova. Madsen je u međuvremenu promijenio priču i kazao istražiteljima da je Wall stradala nesretnim slučajem, kada joj je metalni poklopac podmornice težak 70 kg pao na glavu. On ju je, tvrdi, potom “pokopao na moru”. Naravno, policija nije povjerovala njegovom iskazu i Madsen je pritvoren te optužen za ubistvo

Specijalni tužilac Jakob Buch-Jepsen kazao je na sudskom saslušanju, na kojem je sudac produljio pritvor Madsenu, kako izravan uzrok smrti još uvijek nije utvrđen, prenosi The Local Sweden. Međutim, autopsija njenog tijela pokazala je brojne ubode nožem - čak 14 uboda na donjem dijelu abdomena, u genitalijama i oko njih. Ozljede su nanesene “u vrijeme smrti ili nedugo nakon nje”, naveo je tužilac. Njeni glava, ruke i noge otpiljeni su, vjerojatno nakon smrti.

Snimak mučenja i egzekucije žena, za koje je tužilac utvrdio da “pretpostavljaju kako su stvarne”, pronađene su na računaru u laboratoriju koji je vodio Madsen. On pak poriče da je hard-disk njegov i tvrdi da su njegovi saradnici takođe imali pristup laboratoriju. Ali niko od njegovih saradnika nije bio s njim i Wall na podmornici s koje se nesretna novinarka nije vratila živa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije