Svijet

Kolaps u Veneciji: Protesti i redovi zbog naplate ulaska u grad

Kolaps u Veneciji: Protesti i redovi zbog naplate ulaska u grad
Foto: Tanjug/AP | Kolaps u Veneciji: Protesti i redovi zbog naplate uslaska u grad

VENECIJA - Građani Venecije protestuju zbog odluke gradonačelnika Luiđija Brunjara da turistima naplaćuje ulazak u taj grad po pet evra, a koja danas stupa na snagu.

U Veneciji je počela naplata ulaska kako bi se grad zaštitio od velikog broja turista i, kako je rekao Brunjaro, da se grad učini "ponovo prikladnim za život", prenosi Gardijan.

Prvog dana naplate ulaska svoje prisustvo u gradu prijavilo je više od 80.000 ljudi, navodi agencija Ansa.

Međutim, samo sedam hiljada ljudi je, prema podacima ažuriranim juče po podne, platilo vaučer od 5 evra za pristup istorijskom centru.

Svi ostali pristupi su za osobe oslobođene plaćanja ove takse, u koje spadaju građani Venecije, radnici, studenti. Oni su obavezni da se registruju na onlajn-platformi, ali ne i da plate.

Turiste koji su jutros došli u Veneciju sačekali su kontrolori. Uglavnom su svi bili već spremni i imali su svoje QR kodove kao potvrdu da su platili ulaz od pet evra. Međutim, napetost je rasla kod onih koji su odsjeli u hotelima duže od jedne noći jer su morali da poštuju posebnu proceduru i nabave onlajn-potvrde za izuzeće od pravila.

"Znala sam za ovo pravilo i izuzeće, ali nisam znala da će to ovako izgledati, oduzima mnogo vremena i zamislite samo kako je ljudima kojima nije bliska tehnologija", istakla je jedna stjuardesa, prenosi Gardijan.

Članica Odbora za turizam Venecije Simone Venturini je, uprkos kritikama, izjavila da taj grad prvi put pokušava da učini nešto od kad je "ukočio sebe masovnim turizmom".

Kako funkcioniše naplata?

Ulazak u istorijski centar Venecije moći će da se plati preko interneta i ta naplata će biti u fazi testiranja do 14. jula, uglavnom vikendima i drugim danima kada se očekuje veliki broj turista. Naplate su oslobođeni stanovnici Vencije, zaposleni u tom gradu, studenti, djeca mlađa od 14 godina i turisti koji ostaju u tom gradu samo na jednu noć.

Turisti koji dolaze preko dana u Veneciju, ako ne kupe kartu preko interneta, moći će da je kupe i na prodajnim mjestima, a oni koji budu uhvaćeni bez karte u Veneciji morače da plate kaznu između 50 i 300 evra.

Ovaj potez gradske uprave kritikovala su razna udruženja iz Venecije, koja tvrde da se ovime grad pretvara u "zabavni park", ali i da naplata ulaska neće imati nikakav učinak.

Novo pravilo je izazvalo velike gužve u Veneciji. Turisti čekaju u redovima kako bi kupili karte, a prisutna je i policija.

"Pet evra neće odbiti ljude. Dnevni posjetioci nisu problem, već stvari poput manjka priuštivog stanovanja. Potrebni su nam propisi koji bi pomogli stanovnicima uvođenjem pravila kojim bi se ograničile stvari kao što je 'Airbnb', na primjer", rekla je predsjednica udruženja za stanovanje Federika Toninelo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije