Svijet

Kolomb: Trećina radikalizovanih - psihijatrijski slučajevi

Kolomb: Trećina radikalizovanih - psihijatrijski slučajevi
Foto: Arhiva | Kolomb: Trećina radikalizovanih - psihijatrijski slučajevi

PARIZ - Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb izjavio je danas da oko trećina radikalizovanih osoba ima psiholoških problema, istakavši da će francuske vlasti raditi na predupređivanju napada takvih osoba.

On se, gostujući na francuskoj televiziji BFM, osvrnuo na nedavne drame - dvostruki teroristički napad u Španiji i smrt žene koju je pokosilo vozilo u Marseju, kao i napad na vojnike u mjestu Levaloa-Pere.

Ministar je posebno govorio o slučaju muškarca koji je ubio 42-godišnju ženu i teško ranio drugu, staru 25 godina, uletjevši u dvije autobuske stanice u ponedjeljak u Marseju.

"On je izašao sa psihijatrijske klinike. Ranije je bio u zatvoru i već je ubio jednu osobu. Treba razmisliti o ovom problemu sa tog aspekta. To nije terorizam, već imitacija terorizma", istakao je Kolomb.

Kako je upozorio, izvjestan broj psihički nestabilnih osoba lako bi se mogao ugledati na takve napadače.

"To je veoma ozbiljno... jer neki duševno slabiji, koji vide šta se dogodilo u Barseloni, koji vide napad na vojnike u Francuskoj, pomisliće da bi i sami mogli da tako nešto izvedu", navodi Kolomb.

On naglašava da to treba preduprijediti i da namjerava da na tome radi sa ministarkom zdravlja, ali i sa ljekarskom komorom i psihijatrima "kako bi se iznašao način da se pojedinci koji imaju ozbiljne mentalne poremećaje onemoguće da počine napade".

"Skoro trećina osoba koje su prijavljene kao radikalizovane ima psiholoških problema", zaključio je Kolomb, a francuska televizija navodi da je to skoro 6.000 ljudi imajući u vidu da registar prijava radikalizovanih, uspostavljen 2015, obuhvata oko 17.400 osoba, kako stoji u izvještaju francuskog Senata objavljenom ovog proljeća.

Nedavno je Kolomb najavio da će mobilisati psihijatrijske bolnice i psihijatre "kako bi se identifikovali profili koji bi mogli da djeluju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije