SP Qatar 2022.

Svijet

Konačni rezultati: Meloni ima ubjedljivu većinu u parlamentu

Konačni rezultati: Meloni ima ubjedljivu većinu u parlamentu
Foto: Tanjug/AP arhiva | Konačni rezultati: Meloni ima ubjedljivu većinu u parlamentu
Nezavisne novine

RIM - Italijanska krajnje desna stranka Braća Italije, koju predvodi Đorđa Meloni, osvojila je 26 posto glasova na održanim izborima, a njezina desna koalicija ima ubjedljivu većinu u parlamentu.

Njezin saveznik Mateo Salvini iz Lige je osvojio 8,8 odto glasova, dok je Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berluskonija osvojila 8,1 posto glasova u donjem domu parlamenta, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Desni blok je ukupno osvojio 43,8 posto glasova, što znači da će u donjem Predstavničkom domu raspolagati s 237 od 400 mjesta, dok će u Senatu imati 115 od 200 mjesta, čime su osvojili ubjedljivu većinu.

Demokratska stranka (DP) lijevog centra je osvojila 19 posto glasova. Ta će stranka s manjom ekološkom strankom raspolagati s 84 mjesta u Predstavničkom domu i 44 u Senatu.

Pokret 5 zvijezda je osvojio 15,4 posto glasova. U Predstavničkom domu će imati 52 mjesta, a u Senatu 28.

Centristički savez Azione je osvojio 7,8 posto glasova, s 21 mjestom u donjem domu i devet u Senatu. Preostala mjesta pripala su malim strankama.

Meloni bi trebala postati prva žena na čelu talijanske vlade, a nakon izborne pobjede je poručila: "Vladaćemo u korist svih".

Agencija AFP podsjeća da su "Braća Italije" preuzela primat u desnom taboru zahvaljujući "harizmatičnoj Meloni“.

"Ona je puno radila da učini svoju stranku salonskom i da se oslobodi etikete postfašističkog koja prati stranku", piše AFP.

"Braća Italije" su osnovana 2012. godine na naslijeđu postfašističke stranke Italijanski društveni pokret koja je prestala postojati 1990.

Desničari su u kampanji obećavali velika davanja iz proračuna za suzbijanje posljedica energetske krize, ali istovremeno sniženje poreza.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije