Svijet

Kontroverzni Trampov kandidat za sudiju dobio podršku senata

Kontroverzni Trampov kandidat za sudiju dobio podršku senata
Foto: Ilustracija | Kontroverzni Trampov kandidat za sudiju dobio podršku senata

Kandidat predsjednika SAD Donalda Trampa za sudiju Vrhovnog suda Bret Kavano napravio je u petak još jedan korak dalje nakon što ga je potvrdio američki Senat u preliminarnom glasanju, uprkos optužbama o seksualnom napastovanju.

Sa nedjeljom zakašnjenja, kako bi se omogućilo da FBI protiv njega provede istragu o silovanju, senatori su poduprli Kavanoa s 51 glasom ''za'' naspram 49 ''protiv''. 

U Senatu, u kojem republikanci imaju tijesnu većinu, završno glasanje trebalo bi da se održi u subotu.

Tramp je na Tviteru objavio da je "jako ponosan" na Senat. 

S obzirom na današnji rezultat, čini se da je Kavano na dobrom putu da dobije doživotno mjesto u Vrhovnom sudu. Ali promjena stajališta samo nekoliko poslanika značila bi da njegovo potvrđivanje može skrenuti s tog puta.

Potvrda bi bila i pobjeda za Trampa te bi se stvorio odnos 5-4 u Vrhovnom sudu u korist republikanaca, što bi im dalo prednost u mogućim pravnim bitkama oko ključnih pitanja poput prava na abortus, migracija, kao i Trampovih pokušaja da zabrani transrodnim osobama priključivanje američkoj vojsci.

Uvjerenost republikanaca u to da bi Kavano mogao da dobije povjerenje Senata da postane sudija Vrhovnog suda porasla je u četvrtak nakon pozitivnog mišljenja dvoje neodlučnih senatora o izvještaju FBI o optužbama protiv Kavanoa za seksualno napastovanje.

Izvještaj koji je Bijela kuća usred noći poslala senatskom odboru za pravosuđe, demokrate su odbacile kao "razvodnjeno".

FBI nije javno objavio izvještaj, a senatori su ga mogli pročitati iza zatvorenih vrata u sigurnoj sobi na Kapitol Hilu, bez pisanja bilješki i kopiranja.

Predsjednik Tramp napisao je na Twitteru da je izvještaj pokazalo kako su optužbe protiv njegovog kandidata za Vrhovni sud bile "posve neutemeljene".

Demokrate se otpočetka protive republikanskom kandidatu predsjednika Trampa.

Dan nakon saslušanja sudije koji je odlučno odbacivao optužbu univerzitetske profesorke Kristine Blejsi Ford da ju je seksualno napastovao 1982. godine, kao i nakon saslušanja njegove tužiteljke koja nije dala nikakve dokaze za to, 11 republikanskih članova sudskog odbora Senata glasalo je za njegovo potvrđivanje, a 10 demokratskih članova bilo je protiv.

Ovaj slučaj pojavio se samo nekoliko sedmica uoči izbora na polovini predsjedničkog mandata koji se održavaju 6. novembra i na kojima će demokrate pokušati preuzeti kontrolu nad Kongresom od republikanaca. 

Sudiju Antonija Kenedija, kojeg bi Kavano trebalo da zamijeni, imenovao je konzervativni predsjednik Ronald Regan 1987. godine pa bi dolaskom novog konzervativca ideološki omjer na sudu trebalo da ostane isti.

Ali Tramp, prema pisanju "Business Insidera", računa da bi u svom mandatu mogao da imenuje još barem dvoje sudija zbog visoke dobi i lošeg zdravlja dvoje liberalnih sudija u tom tijelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije