Svijet

Kovid afera: Vijetnamci uhapšeni jer su prevarili 5.000 Amerikanaca

Kovid afera: Vijetnamci uhapšeni jer su prevarili 5.000 Amerikanaca
Foto: pixabay.com/ilustracija | Kovid afera: Vijetnamci uhapšeni jer su prevarili 5.000 Amerikanaca

Vijetnamska policija uhapsila je četiri muškarca optužena da su prevarili više od 5.000 Amerikanaca koji su pokušavali da kupe zaštitnu opremu protiv kovid-19 onlajn, za gotovo milion dolara, saopštilo je Ministarstvo javne bezbjednosti.

Četvorka je počela sa radom u amrtu na 110 web lokacija koje su nudile opremu za ličnu zaštitu (PPE), uključujući sredstva za dezinfekciju ruku, maske i maramice za dezinfekciju, i primale novac od Amerikanaca preko svojih Paypal računa, saopštilo je ministarstvo.

Grupa nikada nije posjedovala proizvode koji se nude na web lokacijama, a njihove žrtve nikada nisu dobile ono što su im platili, navodi ministarstvo.

"Ova istraga rezultirala je značajnim finansijskim gubicima za ljude koji su se već suočili sa ogromnim izazovima zbog pandemije kovid-19", izjavio je američki ambasador u Vijetnamu, Danijel Kritenbrink.

Ministarstvo je saopštilo da su njih četvorica optuženi za "prisvajanje imovine korišćenjem računarske mreže, telekomunikacione mreže ili elektronskog uređaja", što je krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna do 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije