Svijet

Kralj Gustaf: Švedska strategija protiv korone nije uspjela

Kralj Gustaf: Švedska strategija protiv korone nije uspjela
Foto: wikipedia.org | Kralj Gustaf: Švedska strategija protiv korone nije uspjela

STOKHOLM - Švedski kralj Karl XVI Gustaf ocijenio je danas da ta zemlja nije uspjela svojom strategijom u borbi sa korona virusom, naročito kada je riječ o zaštiti najstarijih osoba od posljedica pandemije COVID 19.

"Mislim da nismo uspjeli. Imamo veliki broj umrlih i to je strašno. To je nešto zbog čega svi patimo", rekao je švedski monarh u oštroj kritici državne politike u suzbijanju pandemije koja je djelimično kriva za visoku stopu smrtnosti među starijima.

On se u božićnom intervjuu koji će biti emitovan 21. decembra na švedskoj nacionalnoj SVT osvrnuo na sve koji nisu mogli da se oproste od članova svojih porodica preminulih od korone.

"Teško je i traumatično iskustvo da ne možete da se oprostite", rekao je.

Njegovi komentari usijledili su nakon zaključaka nezavisne komisije koja je proučavala švedsku strategiju borbe sa pandemijom, a u kojima se navodi da briga o starijima u Švedskoj ima velikih strukturnih nedostataka i da su se vlasti pokazale nespremne da odgovore na pandemiju.

AP podsjeća da su princ Karl Filip, koji je peti u redu za presto i njegova supruga princeza Sofija zaraženi korona virusom i da imaju blage simptome.

Švedska se izdvojila među evropskim i drugim državama po načinu na koji se nosila s pandemijom, dugo ne zahtjevajući zaključavanje i oslanjajući se na osjećaj građanske dužnosti svojih stanovnika.

Nedavno je, međutim, i švedski premijer Stefan Loven ocijenio da su zdravstveni radnici potcijenili uticaj pademije.

U septembru je Švedska ukinula zabranu posjete korisnicima domova za njegu starih lica, a zatim je uslijedila zabrana nakon što je većina smrtnih slučajeva ranije ove godine zabeležena upravo među ljudima starijim od 70 godina, od kojih su mnogii bili u staračkim domovima.

U ovoj skandinavskoj zemlji zabilježeno je skoro 7.700 smrtnih slučajeva povezanih sa virusom COVID 19.

Kralj (74) nema formalnu političku vlast, mahom ima ceremonijalu ulogu i rijetko se oglašava povodom aktuelnih i političkih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije