Svijet

Pratite nas na Google news

Krater nastao od eksplozije u Bejrutu dubok 43 metra

Krater nastao od eksplozije u Bejrutu dubok 43 metra
Foto: Tanjug/AP | Krater nastao od eksplozije u Bejrutu dubok 43 metra
Srna

BEJRUT - Snažna eksplozija amonijaka koja je pogodila luku Bejrut i u kojoj je poginulo 158 ljudi ostavila je iza sebe krater dubine 43 metra, rekli su zvaničnici.

Eksploziju, koja se dogodila 4. avgusta, a osjetila se i na Kipru, registrovali su senzori Američkog zavoda za geološka istraživanja (USGS) kao zemljotres magnitude 3,3 stepena po Rihteru.

"Eksplozija u luci napravila je krater dubine 43 metra", rekao je libanski zvaničnik bezbjednosti agenciji APF, pozivajući se na izjave francuskih eksperata na licu mjesta.

Francuski spasilački i policijski timovi samo su dio velikog međunarodnog kontingenta eksperata koji su došli u Liban da pomognu lokalnim vlastima nakon eksplozije.

Na licu mjesta su timovi iz Katara, Rusije i Njemačke.

Eksploziju je izazvao požar u magacinu u luci u kojoj je godinama bila uskladištena velika isporuka amonijaka koji se koristi kao đubrivo ili kao eksploziv, podsjeća AFP.

U ovoj eksploziji ranjeno je najmanje 6.000 ljudi, dok je više od 300.000 ostalo bez krova nad glavom.

Demonstranti su i danas pozvali na nove proteste u centru Bejruta nakon što je juče u sukobima s policijom povrijeđeno više od 700 ljudi. Demonstranti su upali u više ministarstava prije nego što se umiješala vojska koja ih je istjerala.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije