Svijet

Kremlj: Ukrajinske sankcije novinarima protiv principa slobode govora

Kremlj: Ukrajinske sankcije novinarima protiv principa slobode govora
Kremlj: Ukrajinske sankcije novinarima protiv principa slobode govora

MOSKVA - Ruske vlasti osuđuju odluku Ukrajine da uključi novinare u sankcioni spisak.

To ne odgovara principima slobode govora, izjavio pres-sekretar ruskog predjsednika Dmitrij Peskov.

„Činjenica da se u tim spiskovima nalaze mnogi predstavnici medija — to je naravno apsolutno neprihvatljivo. To nikako ne odgovara principima slobode govora i u ovom slučaju mi odlučno osuđujemo takvu odluku, posebno uključivanje predstavnika medija“, rekao je Peskov.

Sankcije Ukrajine neće imati neki uticaj na ekonomiju Rusije, izjavio je zamjenik ministra finansija Rusije Maksim Oreškin.

Potpredsjednik Vlade Rusije Arkadij Dvorkovič izjavio je danas da će ruska vlada razmotriti moguće posljedice novih sankcija Kijeva.

Peskov je izjavio i da se pitanje regulisanja privatnih vojnih kompanija u Rusiji ne nalazi na dnevnom redu administracije predsednika.

„Ne mogu istovremeno govoriti u ime drugih resora ili Vlade, ali u administraciji se to pitanje sada ne nalazi na dnevnom redu“, saopštio je Peskov.

Autogol Ukrajine

Jakub Korejba, poljski novinar koji se našao na sankcionom spisku Ukrajine, za Sputnjik kaže da je taj korak nepromišljeni gest.

Po mišljenju Korejbe, sada niko neće pružiti Ukrajini ruku pomoći ukoliko njena nezavisnost bude ugrožena.

Zamenik predsednika češke partije „Nacionalna demokratija“ Ladislav Zemanek je bio svojevremeno posmatrač u Donbasu i nalazi se na spisku osoba protiv kojih je režim u Kijevu uveo sankcije.

„Spisak je izazvao negativne reakcije na Zapadu. Mislim na reakciju nekoliko mejnstrim medija, koji su ovaj spisak okarakterisali kao napad na slobodu štampe. Zaista, stvara se utisak da je Kijev sebi dao autogol. Još je interesantnije to što je ovaj spisak verovatno nastao u saradnji sa EU i Vašingtonom. Mislim da se ipak u ovom smislu može vjerovati Porošenku, jer ukrajinske bezbjednosne službe, bez informacija koje imaju od Amerikanaca, ne bi mogle da objasne kakvi su to posmatrači dolazili u Donjeck. Uvođenjem novih antiruskih sankcija, vlada Ukrajine ponovo je pokazala politički diletanstizam, nezrelost i nemogućnost da se sagledaju budući ciljevi. Zavaditi sve međusobno, može samo neko ko nije posebno pametan“, kaže Zemanek.

Viljam Longauer, sekretar Saveza antifašističkih boraca iz Slovačke takođe je bio posmatrač na izborima u Donbasu.

„Ne znam ništa o tom spisku. Dolazio sam  u svojstvu nezavisnog posmatrača. Izbori su bili regularni, nije bilo incidenata.  Gajim simpatije prema  Ukrajini i želio bih da Ukrajina bude jedinstvena, kao što je bila ranije“, kaže Longauer.

Za Berezovsku odluka očekivana

Urednica ruskog internet portala „Ukrajina“ Aljona Berezovska, koja se našla na sanckionom spisku Ukrajine, izjavila je da nije iznenađena takvom odlukom vlasti.

„Sve je to bilo očekivano. Što se tiče konfiskacije imovine, reći ću vam da je ukrajinska vlast sa Majdana meni otela domovinu. Materijalne stvari su tu nebitne“, istakla je ona.

Prema njenim riječima, osnovni zadatak ukrajinskih vlasti danas je da budu „u centru pažnje“, pa i tu odluku ocjenjuje najpre kao privlačenje pažnje.

„Očigledno da je, ako pogledate zapadne medije, interesovanje za američku Ukrajinu utihnulo u pozadini drugih globalnih geopolitičkih izazova. Kao prvo, egzodus naroda arapskog svijeta u Evropu od rata i islamista, saveznika zapadne demokratije. Kao drugo, borba protiv međunarodnog terorizma, koji se sve više razvija. Ove teme su važnije svjetskoj zajednici danas“, istakla je ona.

Ona kaže da je sloboda govora „glavna opasnost za ukrajinsku vladu“.

Ona je skrenula pažnju i na „profesionalizam“ ljudi koji se nalaze u okruženju predsjednika Petra Porošenka.

„Ne samo da spisak  nema osnova čak ni po novim ukrajinskim zakonima, ali ni po međunarodnom pravu, već je i na spisku naveden moj pseudonim, a ne pravo prezime. To jest, Porošenko sankcioniše nepostojeće građane Ukrajine“, istakla je ona.

(NN, Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije