Svijet

Kuba napala Ameriku soničnim oružjem?

Kuba napala Ameriku soničnim oružjem?
Foto: Ilustracija | Kuba napala Ameriku soničnim oružjem?

Napadi su obično bili noću. Žrtve nisu primjećivale ništa čudno, niti da im nešto nedostaje. Drugi su se kleli da su nešto osjetili ili čuli, nešto poput vibracija ili jake zvonjave, ili poput oglašavanja cvrčka. Neki kažu da je buka bila kratkotrajna, ali intenzivna.

Jedan diplomata je opisao da ga je probudila zaglušujuća kakofonija u njegovoj hotelskoj sobi u Havani. Kada je napravio nekoliko koraka, kakofonija je prestala. Vratio se u krevet, ali ta jeziva buka se opet vratila, jača nego prije.

Bilo da su čuli nešto ili ne, svi imaju iste simptome ili posljedice; od krvarenja nosa, vrtoglavice, pa do ozbiljnih glavobolja i tek na kraju - gubitka sluha i pamćenja. Čim su napustili Kubu, prestali su da čuju nejasne i neobjašnjive zvukove.

Istina ili ne, ali činjenica je da je čak 21 američki diplomata napustio Kubu sa ovim nevjerovatnim posljedicama. Pored američkih diplomata, ovim neobičnim zvukovima su pogođene i diplomate iz Kanade, koje su se požalile na iste simptome. Iako SAD nisu direktno uprle prst u zvaničnu Havanu, više su nego uvjerene da su njihove diplomate žrtve tajnog soničnog oružja. 

Zaista, izuzetno je teško zamisliti da ovakvi bizarni slučajevi, u stilu hladnog rata, i danas mogu biti aktuelni. Posljednji slučaj iz ere hladnog rata bio je ubistvo bugarskog disidenta Georgija Markova, koji je ubijen na ulici tako što je uboden vrhom kišobrana u kojem se nalazio otrov.

I dok, zasad, na Kubi niko nije izgubio život, posljedice su više nego dramatične. Naime, čak i nekoliko mjeseci nakon što su napustile Kubu diplomate imaju problema da se koncentrišu ili da se sjete nekih sasvim uobičajenih riječi i izraza. To ukazuje na dugoročno mentalno oštećenje, zbog čega su SAD zauzele prilično čvrst stav prema Kubi.

Ovaj skandal prijeti da uništi istorijsko pomirenje SAD i Kube, koje su 2015. godine nakon 50 godina ponovo uspostavile diplomatske odnose.

Prije par dana Reks Tilerson, američki državni sekretar, izjavio je da je Trampova administracija ovaj slučaj shvatila veoma ozbiljno, te da razmišljaju i o eventualnom zatvaranju ambasade u Havani. Američki senatori su otišli i korak dalje, zahtijevajući od američke administracije da izbaci i posljednjeg kubanskog diplomatu iz SAD. Podsjećanja radi, dva su već protjerana u maju, kao prvi odgovor na ovaj skandal.

Sam skandal je uznemirio i osoblje ostalih ambasada, pa je tako Francuska sve svoje diplomate iz Havane poslala na neophodne preglede.

Američki istražioci ispituju dvije mogućnosti. Naime, prva je ta da iza svega stoji upravo kubanska vlada ili kubanska obavještajna služba. Druga mogućnost je da iza svega stoje Rusi, koji i dalje imaju veliki uticaj na Kubi.

Naime, kubanska tajna služba veoma blisko sarađuje sa ruskim FSB-om, koji je nasljednik zloglasnog KGB-a. Takođe, postoji mogućnost da je Rusija napala američke diplomate kako bi uništila novouspostavljene odnose Kube i SAD.

(DAILY MAIL)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije