Svijet

Kukasti krst urezan na liftu američkog Stejt departmenta

Kukasti krst urezan na liftu američkog Stejt departmenta
Foto: N.N. | Kukasti krst urezan na liftu američkog Stejt Departmenta
Tanjug

VAŠINGTON - Zvaničnici su potvrdili danas da je na zidu lifta u Stejt departmentu pronađen urezan kukasti krst, što je pokrenulo istragu o tome kako je nacistički simbol završio u sjedištu američke diplomatije.

Portparol Stejt departmenta Džalina Porter saopštila je novinarima da je svastika otkrivena kasno u ponedjeljak i da se državni sekretar Entoni Blinken obratio osoblju povodom ovog incidenta.

"Ovaj mrski grafit je uklonjen i ovaj incident će biti istražen. Kao što je sekretar poručio svim našim zaposlenima, ovo je apsolutno odvratno, ali je to korisno podsjećanje da antisemitizam nije prošlost, da je još sila sa kojom se srećemo u svijetu i nažalost i blizu naše kuće", rekla je Porter, prenosi Rojters.

Ona je naglasila da antisemitizmu nije mjesto u SAD, a naročito mu nije mjesto u Stejt departmentu i saopštila je da američko ministarstvo trenutno radi na imenovanju posebnog izaslanika za borbu protiv antisemitizma.

Svastiku, izvorno drevni hinduistički vjerski simbol, preuzela je njemačka nacistička stranka, a ona je i danas obilježje mržnje kod krajnje desničarskih snaga.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije