Svijet

Kuleba: Kijev će dobiti od 120 do 140 tenkova

Kuleba: Kijev će dobiti od 120 do 140 tenkova
Foto: Twitter / Printscreen | Kuleba: Kijev će dobiti od 120 do 140 tenkova

KIJEV - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u utorak da će Kijev dobiti od 120 do 140 tenkova od svojih saveznika, jer je Zapad obećao isporuke tenkova nakon što je Njemačka odobrila transfer tenkova Leopard 2.

“U prvom valu doprinosa Oružane snage Ukrajine će dobiti od 120 do 140 jedinica modernih tenkova zapadnih modela. To su Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams. I jako puno računamo na Leklera”, rekao je Kuleba na konferenciji za novinare koju je podijelilo ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Napominjući da tenkovska koalicija trenutno ima 12 članica, Kuleba je rekao da je prerano imenovati sve zemlje učesnice i njihov doprinos jer neke od njih nisu donijele formalnu odluku "prema svojim internim procedurama".

Rekao je da Ukrajina "nastavlja raditi i na proširenju članstva u tenkovskoj koaliciji i na povećanju doprinosa već prijavljenih učesnika".

Njemačka je prošle srijede objavila da će Kijevu isporučiti 14 tenkova Leopard 2, obučiti ukrajinske trupe za korištenje tenkova i dati licence drugim evropskim zemljama koje žele isporučivati Leoparde iz svojih zaliha, prenosi "Anadolija".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije