Svijet

Kuleba: Ukrajina ne prekida veze sa Bjelorusijom, pravi pauzu

Kuleba: Ukrajina ne prekida veze sa Bjelorusijom, pravi pauzu
Foto: Tanjug/AP | Kuleba: Ukrajina ne prekida veze sa Bjelorusijom, pravi pauzu

Ukrajina neće prekinuti diplomatske veze s Bjelorusijom, već će "napraviti pauzu" u njihovom razvoju dok se unutrašnja situacija u Bjelorusiji ne stabilizuje, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitri Kuleba.

Osvrćući se na situaciju u Bjelorusiji, vrhovni diplomata je naglasio da su odnosi dvije zemlje "veoma duboki i opsežni", i napomenuo je veliki broj zvaničnih kontakata na svim nivoima, prenosi TASS.

Međutim, izrazio je neutralan stav u vezi sa političkim događajima poslije predsjedničkih izbora.

"Pravimo pauzu u svim kontaktima dok se situacija u Bjelorusiji ne stabilizuje. Ne prekidamo veze s Bjelorusijom, pravimo pauzu u pripremi i realizaciji zvaničnih sastanaka između naših zemalja. Ali nema razloga za prekidanje diplomatskih veza, ne planiramo da preduzmemo ovaj korak", izjavio je ministar.

Pored toga, šef ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova izjavio je da Bjelorusija treba da sprovede nove i "poštene" predsjedničke izbore.

"Podržavamo ideju da bi novi izbori, pošteno i pravedno organizovani, odgovorili na mnoga ključna pitanja u Bjelorusiji“, naglasio je najviši diplomata.

U nedjelju, 23. avgusta, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski u intervju za "Euronews" izjavio je da bi bio na mjestu Aleksandra Lukašenka pristao na ponovne izbore.

Portparol bjeloruskog Ministarstva spoljnih poslova Anatoli Glaz na to je odgovorio da Bjelorusija nema potrebu za "otrcanim savjetima" ukrajinskog rukovodstva i da bi željela da nađe podršku i razumijevanje.

Predsjednički izbori u Bjelorusiji održani su 9. avgusta. Prema podacima Centralne izborne komisije, aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko osvojio je 80,10 odsto glasova, dok je Svetlana Tihanovska, koja se smatra njegovom glavnom rivalkom, dobila 10,12 odsto glasova.

Nakon što su rezultati izlaznih anketa objavljeni kasno 9. avgusta, u centru Minska i drugih gradova buknuli su masovni protesti, na kojima je u početku dolazilo do sukoba demonstranata i policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije