Svijet

Kuomo negira optužbe za seksualno uznemiravanje

Kuomo negira optužbe za seksualno uznemiravanje
Foto: Tanjug/AP | Kuomo negira optužbe za seksualno uznemiravanje
Tanjug

NJUJORK - Guverner Njujorka Endru Kuomo negirao je optužbe državnog tužilaštva o tome da je seksualno uznemiravao nekoliko žena, uključujući i zaposlene u svom kabinetu.

U snimljenom odgovoru na nalaze istražnog tima državnog tužilaštva Njujorka Kuomo uzvraća da se "činjenice mnogo razlikuju od onoga što je prikazano", kao i da "nikada nikoga nije neprikladno dodirnuo ili učinio neprimeren seksualni gest", prenosi AP.

"Želim da znate direktno od mene da nikoga nisam dodirivao na neprikladan način ili napravio neprimjeren seksualni gest. Imam 63 godine i čitav svoj život zrelog čovjeka sam proživio u fokusu javnosti. To jednostavno nisam ja, nikada nisam bio takav", poručio je Endru Kuomo, demokrata koji je na položaju guvernera države Njujork od 2011. godine.

Državna tužiteljka Leticija Džejms tvrdi da je Kuomo "prekršio državne i savezne zakone" i navodi da neprikladno ponašanje nije bilo ograničeno samo na zaposlene u njegovom kabinetu, već se proširilo i na druge državne službenike, uključujući i policajku koja je bila deio njegovog obezbjeđenja, ali i na žene koje nisu bile angažovane u državnoj službi.

"Možemo da zaključimo da je poslovna kultura u Kuomovom okuženju bila utemeljena na strahu i na zastrašivanju, kao i da su se česta flertovanja i neprikladna komentarisanja guvernera smatrala normalnim obrascem ponašanja. Sve ovo je omogućilo da se seksualno uznemiravanje neprekidno dešava i ponavlja, zbog čega je i izostala adekvatna reakcija na ovakvo nedopustivo ponašanje guvernera Kuoma", navodi se u izvještaju koji su potpisale državne istražiteljke Džun Kim i An Klark, prenio je ranije BBC.

Istraga je pokazala da je Kuomo dodirivao, ljubio i grlio ukupno 11 žena i davao neprikladne komentare, izjavila je državna tužiteljica Leticija Džejms na današnjem brifingu za novinare, ocenivši da je kabinet guvernera "toksično radno mjesto" koje omogućava seksualno uznemiravanje.

Današnji izvještaj je rezultat građanskog istražnog postupka i neće direktno rezultirati krivičnom prijavom protiv guvernera, prenio je Rojters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije