Svijet

Kupili milijardu evra obveznica povezanih sa "Ndrangetom"

Kupili milijardu evra obveznica povezanih sa "Ndrangetom"
Foto: pixabay.com | Kupili milijardu evra obveznica povezanih sa "Ndrangetom"

RIM - Međunarodni investitori su za pet godina kupili milijardu evra obveznica koje su osigurane prihodima "Ndrangete" - uticajnog mafijaškog sindikata u Italiji, tvrdi "Fajnenšel tajms".

Dio aktiva od 2015. do 2019. godine, koji su osiguravali plasman obveznica, bili su legalni, a ostali su pripadali fiktivnim firmama italijanske kriminalne organizacije "Ndrangeta", jedne od najvećih svjetskih mafija.

Investitori, kao i najveće svjetske konsalting agencije, nisu znali, ili nisu željeli znati, da, zapravo, učestvuju u pranju mafijaškog novca.

O svemu tome "Fajnenšel tajms" je napravio istragu i pribavio dokumentaciju koja nepobitno dokazuje plasman mafijaških obveznica.

Tako je jedna od najvećih privatnih banaka u Evropi Banka Ženeral u okviru posla, u kome je konsultant bila revizorska grupacija "EY", kupila obveznice osigurane "pul /pool/ aktivima", od kojih je dio pripadao fiktivnim firmama kalabrijske mafijaške organizacije "Ndrangeta".

U drugom slučaju obveznice, osigurane italijanskom mafijom, kupovane su penzionim fondovima, zatim "hedži-fondovima" i porodičnim investicionim firmama.

Investitore je privukla garantovana visoka profitabilnost i oni su ulagali novac u sumnjive obveznice u zamjenu za visoku zaradu na osnovu rekordno niskih kamatnih stopa u drugim državama, prije svega u EU i SAD.

U glavnini to su obveznice, koje su plasirane na osnovu nenaplaćenih računa ispostavljenih firmama za medicinske usluge koje duguju državnim zdravstvenim institucijama Italije.

Prema evropskim zakonima, za nepravovremena plaćanja računa državnim organizacijama predviđene su novčane kazne prema posebnoj kamatnoj stopi.

Zato italijanske državne firme rado idu u pomenute poslove – investicione kompanije kupuju takve račune, objedinjuju ih, okrupnjavaju i ispod njih plasiraju obveznice.

Među organizatorima takvih plasmana obveznica je i švajcarska investiciona banka "CFE", koja je i prodala obveznice za Banku Ženerali.

"Ndrangeta" objedinjuje stotine autonomnih klanova, bavi se velikom proizvodnjom i prodajom narkotika, pranjem novca, reketom, prostitucijom, trgovinom robljem i švercom oružja.

Nezakoniti prihod te moćne mafijaške organizacije procjenjuje se, prema Evropolu, na čak 44 milijarde evra godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije