Svijet

Kurc vodi u anketama u Austriji

Kurc vodi u anketama u Austriji
Foto: N.N. | Kurc vodi u anketama u Austriji

BEČ - Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca i dalje ubjedljivo vodi u istraživanjima javnog mnjenja, koja pokazuju da postoji veliki broj neodlučnih Austrijanaca.

Klađenje na pobjedu OVP na prevremenim parlamentarnim izborima zakazanim za 29.septembar je gotovo sigurna kombinacija, jer pobjedu može spriječiti samo "politički zemljotres", ali postoji rekordan broj neodlučnih birača.

OVP Sebastijana Kurca u ovom trenutku može osvojiti 37 odsto glasova, a razlika prema drugoplasiranoj Socijaldemokratskoj partiji (SPO) koja može dobiti 22 odsto glasova je ogromna.

Na trećem mjestu je FPO koja bi trenutno osvojila svega 18 odsto glasova.

Stranka Zelenih, koja je 2017.ispala iz parlamenta, vratiće se gotovo sigurno u poslaničke klupe i to sa dvocifrenim razultatom, jer bi trenutno za tu stranku glasalo 12 odsto Austrijanaca.

Na petom mjestu je Neos koji može računati na osam odsto glasova.

Na osnovu ovih rezultata OVP bi mogla obezbjediti većinu u parlamentu koalicijom sa Zelenima, što se sve češće pominje.

OVP će pokušati da izbjegne "veliku koaliciju" sa SPO, jer bi ulazak u saradnju sa drugoplasiranim značilo i prihvatanje mnogih njihovih zahtijeva koji su suprotni politici narodnjaka, ali prije svega i prelaženje preko "svrgavanja" sa vlasti, izglasavanjem nepovjerenja vladi, nakon kraha koalicije sa FPO.

Kao što OVP dominira u istraživanjima o podršci političkim partijama, tako i Kurc dominira u ispitivanjima kada je riječ o tome kojeg bi kancelara željeli Austrijanci.

Da postoji mogućnost direktnog izbora kancelara, čak 46 odsto bi glasalo za njega, na drugom mjestu je Norbert Hofer lider FPO sa 19 odsto podrške i trećem Pamela Rendi Vagner šefica SPO sa 18 odsto.

Međutim, ogroman broj birača nije siguran kome će dati glas.

Istraživanje je pokazalo da je čak 3,8 miliona glasača nesigurno i da svega 41 odsto birača već zna kome će dati svoj glas.

Daljih 30 odsto ima naklonost prema nekoj stranci, ali još nije sigurno da li će i glasati za nju, a 14 odsto još je neodlučno između dvije partije, i 15 odsto uopšte nema pojma u ovom trenutku za koga će glasati.

Ukupno gledano 59 odsto birača je još neodlučno, što je rekordan broj.

Na drugoj strani čak 74 odsto građana je reklo da će sigurno izaći na birališta, a daljih 18 procenata je reklo da će najvjerovatnije glasali.

Izlaznost glasača na parlamentarnim izborima 2017. iznosila je čak 80 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije