Svijet

Pratite nas na Google news

Kuvar iz Sarajeva vodi pokret protiv karantina u Portugalu

Kuvar iz Sarajeva vodi pokret protiv karantina u Portugalu
Foto: Printscreen | Kuvar iz Sarajeva vodi pokret protiv karantina u Portugalu
Tanjug

Pokret protiv mjera zaključavanja u Portugalu, čije su pristalice organizovale demonstracije i štrajk glađu, predvodi poznati kuvar Ljubomir Stanišić, koji je prebjegao iz Sarajeva 1992. godine, a čiji su restoran posjetile mnoge slavne ličnosti, poput fudbalera Kristijana Ronalda.

Ljubomir Stanišić je sa kolegama pokrenuo kampanju za dobijanje pomoći od vlade za ugostitelje još prije nego što su uvedene mjere zaključavanja, prenosi portal Index.hr.

U Portugalu su u martu zatvoreni barovi i noći klubovi, a restorani su ponovo otvoreni u maju. Međutim, 8. novembra stupio je na snagu policijski čas i mjere karantina tokom vikenda koje su izazvale nezadovoljstvo vlasnika restorana.

Vlada im je ponudila 20 odsto prosječnih prihoda za period od januara do oktobra kao naknadu za karantin koji je na snazi tokom vikenda, ali su ugostitelji poručili kako to nije ni približno dovoljno.

Portugalski ugostitelji, vlasnici devet restorana, barova i noćnih klubova, među kojima i Stanišić, juče su završili štrajk glađu. Štrajk su otpočeli prije osam dana pred tamošnjim parlamentom u znak protesta protiv mjera koje je vlada uvela protiv pandemije, zahtijevajući da ih prime premijer i ministar ekonomije.

Štrajku su prethodili i protesti širom zemlje, a na njima je aktivnu ulogu imao i Stanišić.

On je juče na Facebooku napisao da je štrajk gotov, ali da se borba nastavlja.

Acabou! Acabou a greve mas continua a luta  Fomos hoje recebidos pelo Dr. Fernando Medina, que ouviu as nossas...

Posted by Ljubomir Stanisic on Четвртак, 03. децембар 2020.

Ugostitelji su pokrenuli i peticiju koju je potpisalo više od 50.000 ljudi, a podržale su i ih mnoge poznate ličnosti.

Stanišić je 1992. godine prebjegao iz Sarajeva u Beograd. U Beogradu je završio Hemijsko-prehrambenu tehnološku školu i kurseve za pekara i internacionalnu kuhinju. Međutim, odlučio je da ode, a majci je predložio da prodaju auto. Ona mu je tada dala 200 njemačkih maraka, nakon čega je Stanišić otišao za Mađarsku.

Stanišić je tamo prao sudove u restoranu i da je radio bez prestanka kako bi mogao da preživi. Nakon Mađarske otišao je u Holandiju, pa u Španiji, a u Portugaliju je došao 1997. godine. Tamo je naučio jezik, osnovao porodicu i počeo da se bavi kulinarstvom, piše Index.

Svoj prvi restoran otvorio je 2004. godine. Osvojio je i brojne nagrade, ali je restoran 2009. godine propao zbog ekonomske krize, a on je ostao u dugovima.

"Nisam imao šta da jedem! Ista priča kreće ispočetka, ali već sam na nju bio navikao, tako da se nisam iznenadio mnogo. Kad propadneš, niko te ne voli, to je tačno. Shvatiš ko su ti prijatelji i da ih imaš vrlo malo. U međuvremenu sam pozvao majku da dođe, da mi pomogne. Tri mjeseca smo spavali na stolu u restoranu, nismo imali gdje drugje. Kad propadneš tako, nikoga ne zanimaš. Ali, eto, život se okrene, opet postaneš neko i nešto", ispričao je Stanišić.

Popularnost je stekao u televizijskim emisijama, učestvujući u nekoliko emisija na 24Kitchen kanalu, gdje je među najgledanijima godinama bila upravo njegova Papa Kilometros, a bio je u specijalima zvijezda poput Džejmija Olivera i Entonija Burdena.

Stanišić je do pandemije vodio restoran "100 Maneiras", koji je otvoren februara 2019. godine i koji se nalazi na listi 50 Best Discovery. U njemu se okupljala zajednica iz bivše Jugoslavije, a tamo su jele i poznate ličnosti, poput fudbalera Kristijana Ronalda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije