Svijet

L'Opinion: Makron se nije pokazao kao mirotvorac za Balkan

L'Opinion: Makron se nije pokazao kao mirotvorac za Balkan
Foto: Tanjug/AP | L'Opinion: Makron se nije pokazao kao mirotvorac za Balkan

PARIZ - Francuski predsednik Emanuel Makron se drži po strani u procesu pomirenja na Balkanu, ocijenio je francuski list L' Opinion.

Ovaj list, naime, podsjeća da Makron tokom nedavnog obilježavanja 100 godina od završetka Velikog rata nije našao vremena da se sastane s predsjednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem.

"Oni koji su se nadali na Balkanu da će komemoracija 11. novembra u Parizu biti prilika za napredak u procesu pomirenja Srbije i Kosova ostali su razočarani. Dvojica predsjednika, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, bili su na komemoraciji na poziv Francuske, ali nisu imali sastanke s Makronom koji je predstavljen kao 'mirotvorac'", prenio je list.

U članku pod naslovom "Kosovo-Srbija: Makron ostao po strani pomirenja na Balkanu", L'Opinion dodaje da je Makron zaista imao gust rapored ali je ipak našao vremena za trilateralni sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom ali ne i sa predsjednicima Kosova i Srbije.

Francuski mediji koji su opširno izvjestili o nedjeljnoj komemoraciji kritikujući razne propuste, prenijeli su i izvinjenje francuskog ambasadora u Srbiji Frederika Mondolonija Vučiću zbog rasporeda sjedenja na manifestaciji.

Od francuskih političara je najžustrije reagovala predsjednica ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen koja je navela da je "šokirana" što je Vučić sjedio daleko podsjećajući na istorijske činjenice i ulogu Srbije u Prvom svjetskom ratu.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije