Svijet

Lajen: Evropa spremna da se suoči s prekidom isporuke gasa

Lajen: Evropa spremna da se suoči s prekidom isporuke gasa
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Lajen: Evropa spremna da se suoči s prekidom isporuke gasa
Tanjug

BRISEL - Predsjednica Evropske komiske Ursula fon der Lajen pozdravila je političku odluku Savjeta EU kojom se prihvata prijedlog o samnjenju potrošnje gasa u Evropi i priprema za nastupajuću zimu.

"U pitanju je odlučan korak u suočavanju s potpunim prekidom snabdijevanja gasom. Zahvaljujući današnjoj odluci, Evropa je spremna da se bavi svojom energetskom bezbjednošću kao Unija", poručila je Lajen.

U pisanom saopštenju, predsjednica Evropske komisije podsjeća da je Savjet EU postigao politički dogovor u rekordnom roku, a na osnovu prijedloga Komisije "Uštedite gas za sigurnu zimu", koji je podnesen prošle nedjelje, a koji predviđa "uredno i koordinisano" smanjenje potrošnje gasa širom EU.

"Kolektivna posvećenost smanjenju za 15 odsto je veoma značajna i pomoći će da popunimo skladište uoči zime", navodi Lajen.

Ona dodaje da se usvojenim prijedlogom, koji predviđa mogućnost da se proglasi "stanje uzbune EU" koje pokreće obavezno smanjenje potrošnje gasa u državama članicama, daje snažan signal da će EU učiniti sve što je potrebno da obezbijedi sigurnost snabdijevanja i zaštite potrošača, bilo da su to domaćinstva ili industrija.

"EU je obezbijedila čvrste temelje za nezamjenljivu solidarnost između država članica suočenih s Putinovom energetskom ucjenom. Najava Gasproma da dodatno smanjuje isporuke gasa Evropi preko Sjevernog toka 1, bez opravdanog tehničkog razloga, dodatno ilustruje nepouzdanu prirodu Rusije kao snabdjevača energentima", zaključuje se u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije