Svijet

Lapid poziva na "rješenje dviju država' za izraelsko-palestinski sukob

Lapid poziva na "rješenje dviju država' za izraelsko-palestinski sukob
Foto: Youtube / Printscreen | Lapid poziva na "rješenje dviju država' za izraelsko-palestinski sukob

JERUSALIM - Dogovor s Palestinom "temeljen na dvije države za dva naroda" prava je stvar za sigurnost Izraela, rekao je izraelski premijer Yair Lapid Općoj skupštini UN-a, ali traži od skupina otpora da polože oružje.

Izraelski premijer Lapid održao je govor na Opštoj skupštini UN-a fokusiran na Palestince koji je uključivao poziv na dvodržavno rješenje za okončanje decenijama dugog sukoba na Bliskom istoku.

"Sporazum s Palestincima, temeljen na dvije države za dva naroda, prava je stvar za sigurnost Izraela, za izraelsku privredu i za budućnost naše djece", rekao je Lapid u četvrtak.

Lapid ima i uslov za situaciju.

"Mir nije kompromis. To je najhrabrija odluka koju možemo donijeti, ali imamo samo jedan uslov: da buduća palestinska država bude miroljubiva."

Lapid je svoj govor uputio Palestincima i rekao: "Odložite oružje i dokažite da Hamas i Islamski džihad neće preuzeti vlast u palestinskoj državi koju želite stvoriti. Odložite oružje i biće mir."

Premijer je takođe pozvao više arapskih nacija da normalizuju odnose s Izraelom i da se pridruže Avramovom sporazumu - sporazumima o normalizaciji između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina koji su sklopljeni uz posredovanje SAD-a.

(TRT World)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije