Svijet

Lašet ili Zeder - ko će biti kandidat za nasljednika Merkelove?

Lašet ili Zeder - ko će biti kandidat za nasljednika Merkelove?
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Lašet ili Zeder - ko će biti kandidat za nasljednika Merkelove?

BERLIN - Ko će biti kandidat konzervativaca za kancelara na saveznim izborima u Njemačkoj - Armin Lašet (CDU) ili Markus Zeder (CSU), postavlja pitanje Dojče vele (DW) i navodi da se danas održava važan sastanak čelnika CDU i CSU, a da će odluka biti biti donesena uskoro.

Usljed pandemije i lošeg vladinog upravljanje krizom u posljednje vrijeme, kako pokazuju ankete, konzervativci naglo gube podršku birača. Neki njihovi poslanici bili su prisiljeni na ostavku, zbog bogaćenja od ogromnih provizija za posredovanje u nabavci zaštitnih maski.

Ali, prije svega, posle 16 godina na mjestu kancelara, Angela Merkel se povlači - neće se kandidiovati na jesen i iza sebe ostavlja dezorijentisanu stranku, navodi DW.

Ona je nedavno u anketama dobila povjerenje između 26 i 28 odsto ispitanika, a na saveznim izborima 2017. dobila je 32,9 odsto glasova.

Dvojica muškaraca važe za favorite u kandidaturi za kancelara, a obojica su trenutno premijeri u svojim saveznim pokrajinama.

Armin Lašet, predsjednik CDU od januara ove godine, premijer je Sjeverne Rajne-Vestfalije - najmnogoljudnije savezne pokrajine Njemačke. Markus Zeder, prvi čovjek bavarske sestrinske stranke CSU, na čelu je vlade Bavarske.

Zaparavo, navodi DW, pravilo glasi: Ako predsjednik CDU zatraži kandidaturu za sebe, niko ga ne može spriječiti, jer CDU postoji u 15 saveznih država, a CSU samo u Bavarskoj.

Ali 2021. je i po tome drugačija, pošto je Zeder, dinamični premijer u Bavarskoj, jedan od političara koji je tokom pandemije imao dijelom jasan kurs. Uvijek je stajao i stoji na strani kancelarke, koja se zalaže za što stroža ograničenja i prilično je skeptična prema ublažavanju mjera.

Lašet je bio jedan od zagovornika ublažavanja mjera u korona krizi, ali se sada zalaže za strogi kratki lokdaun, kao Zeder i Merkel. Brza promjena odluka naštetila je njegovom imidžu.

Nijemci bi vjerovatnije Zederu poverili tu najvažniju političku funkciju u zemlji - u anketi Instituta za ispitivanje javnog mnjenja YouGov, sprovedenoj sredinom marta, 41 odsto ispitanika željelo je da Zeder predvodi Uniju obje stranke u saveznoj predizbornoj kampanji, a samo 14 odsto ih je bilo za Lašeta.

Sa druge strane, prema onome što se može čuti iz poslaničkog kluba Unije, Lašet još ima malu prednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije