Svijet

Lavrov: Apsurdne tvrdnje da Moskva pokušava da podijeli Evropu

Lavrov: Apsurdne tvrdnje da Moskva pokušava da podijeli Evropu
Foto: Agencije | Lavrov: Apsurdne tvrdnje da Moskva pokušava da podijeli Evropu

MOSKVA - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da su apsurdne tvrdnje da Rusija pokušava da podijeli Evropu.

"Tvrdnje da Rusija pokušava da oslabi ili podijeli Evropu su apsurdne. Mi uporno govorimo o sveobuhvatnoj saradnji, na jednakim osnovama, na evropskom kontinentu, u skladu sa principima jednake i nedjeljive bezbjednosti za sve", rekao je Lavrov za slovački list "Pravda".

On je rekao da je u tom smislu dobro poznata inicijativa predsjednika Vladimira Putina da se uspostavi zajednički ekonomski i humanitarni prostor od Atlantika do Pacifika.

"Važno je da se razumije da ruska spoljna politika nema ideološku pozadinu i da je naš glavni kriterijum procjene partnera njihova spremnost da razvijaju odnose sa Rusijom na osnovu jednakosti i uzajamne koristi uz poštovanje međunarodnog prava i obostranih interesa", rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Rusija je otvorena za konstruktivnu saradnju sa zainteresovanim stranama, ne samo u Evropi.

"Štaviše, mi smo spremni da sarađujemo u mjeri u kojoj su za to spremni naši partneri. Uvjeren sam da većina evropskih građana želi miran i prosperitetan evropski kontinent i da ne želi da se vraća u vrijeme konfrontacija kao što je to bilo u vrijeme hladnog rata", istakao je Lavrov, prenio je TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije