Svijet

Lavrov: Kijev ne poštuje sporazume o Donbasu

Lavrov: Kijev ne poštuje sporazume o Donbasu
Foto: Tanjug/AP | Lavrov: Kijev ne poštuje sporazume o Donbasu
Tanjug

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je danas da će Rusija drugačije postupati ukoliko Pariz i Berlin ne primoraju Kijev da poštuje sporazum iz Minska i normandijske sporazume o Donbasu.

On je skrenuo pažnju na to da Kijev ne ispunjava odredbe sporazuma o Donbasu, kao i da predstavnici Kijeva daju izjave da te sporazume nije potrebno poštovati ili da se mogu implementirati samo djelimično, prenosi Tass.

Lavrov je izrazio uvjerenje da je glavni razlog nedostatka napretka u Donbasu "nesposobnost ili nespremnost Berlina i Pariza da prisile svoje podređene u Kijevu da prestanu da sabotiraju sporazume iz Minska".

On je naveo da iz Francuske i Njemačke nema odgovora na mnogobrojne pozive, uključujući i njegova pisma, da "urazume kijevske predstavnike na pregovorima o Donbasu".

"Oni se jednostavno povlače, kako se kod nas kaže, u sjenku. Ništa javno ne iznose. Ako je princip da ne treba vrijeđati zemlju, rukovodstvo Ukrajine, s kojom je povezana jedna od nada na obuzdavanje Rusije, neka nam onda direktno tako kažu. Tada ćemo drugačije planirati svoje poteze u tom pravcu", izjavio je Lavrov.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije