Svijet

Lavrov: Neka se vruće glave u Vašingtonu i Pjongjangu ohlade

Lavrov: Neka se vruće glave u Vašingtonu i Pjongjangu ohlade
Foto: Sputnjik | Lavrov: Neka se vruće glave u Vašingtonu i Pjongjangu ohlade

MOSKVA - Moskva ocjenjuje da se retorika Vašingtona i Pjongjanga u posljednjih nekoliko dana u određenoj mjeri primirila, stoga se nada da će se vruće glave u Vašingtonu i Pjongjangu ohladiti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je podsjetio da posljedice eskalacije tenzija na Korejskom poluostrvu mogu da se odraze na živote stotina hiljada ljudi.

Istovremeno, Lavrov je rekao da Rusija vjeruje da su sve mogućnosti ekonomskog pritiska na Sjevernu Koreju praktično iskorišćene, dok bi bilo kakve dodatne mjere bile ekstremne.

„Moskva neće podržati inicijativu za ekonomsko gušenje Sjeverne Koreje koju naši partneri predlažu i koja direktno kači građane te zemlje. Naš stav je da je Savjet bezbjednosti UN dosadašnjim rezolucijama već uveo ozbiljne ekonomske mjere, stoga je trenutno najbitnije vratiti se za pregovarački sto“, naglasio je on.

Podsjetimo, Savjet bezbjednosti je 5. avgusta usvojio rezoluciju kojom se zabranjuje uvoz uglja, čelika i morskih proizvoda iz Sjeverne Koreje, a procenjuje se da se će se ovom mjerom tri puta smanjiti ukupan priliv novca od izvoza ovih proizvoda, koji godišnje Sjevernoj Koreji donosi oko tri milijarde dolara.

Lavrov se osvrnuo i na temu Irana rekavši da su sankcije SAD protiv te zemlje neodgovorne i mogu da naruše balans snaga.

„Smatram da je neodgovorno kada se sankcije koriste kako bi se ta uravnotežena situacija preokrenula u sopstvenu korist, a upravo takva ravnoteža postignuta je nuklearnim sporazumom sa Iranom. Ne treba pokretati takve provokacije jer se radi o nacionalnim interesima određene zemlje, kao i o interesima ogromnog regiona u kojem je neophodno održati nenuklearni status“, istakao je ruski ministar.

Kako je rekao, pitanje budžeta raketnog programa Irana je isključivo unutrašnje pitanje te zemlje i niko ne može da zabrani ukoliko Teheran odluči da ga poveća.

Lavrov je izrazio nadu da SAD neće prekršiti svoje obaveze kada je riječ o implementaciji iranskog nuklearnog sporazuma.

(sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije