Svijet

Lavrov: Nemoguće dokazati da Lukašenko nije pobijedio

Lavrov: Nemoguće dokazati da Lukašenko nije pobijedio
Foto: wikipedia.org | Lavrov: Nemoguće dokazati da Lukašenko nije pobijedio

MOSKVA - Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je danas da bi bilo nemoguće dokazati da predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nije pobjednik predsjedničkih izbora koji su 9. avgusta održani u toj zemlji, imajući u vidu odsustvo međunarodnih posmatrača tokom tih izbora.

Prenoseći izvještaje ruskih novinskih agencija, Rojters navodi da je Lavrov pozvao na pokretanje istinski širokog nacionalnog dijaloga u Belorusiji, u kojoj su, poslije navoda o izbornoj krađi, prije dvije sedmice izbili masovni protesti i nemiri.

Rusija vjeruje da je ustavna reforma u Bjelorusiji izvodljivo rješenje za političku krizu u kojoj se nalazi ta zemlja, rekao je Lavrov, koji je takođe istakao da Moskva smatra da se situacija u Bjelorusiji sada smiruje.

Lavrov je optužio pripadnike bjeloruske opozicije koji su napustili svoju zemlju po izbijanju protesta da žele "krvoproliće", i dodao da se opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja je prebjegla u Litvaniju, našla "pod pritiskom" i nedavno počela da učestalije daje izjave na engleskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije