Svijet

Lavrov: Optužbe o miješanju Rusije u izbore "prazne izjave"

Lavrov: Optužbe o miješanju Rusije u izbore "prazne izjave"
Foto: Tanjug/AP | Lavrov: Optužbe o miješanju Rusije u izbore "prazne izjave"

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocijenio je danas da su optužbe o miješanju Rusije u američke izbore za Kongres i vlasti saveznih država "prazne izjave".

Prethodno Kremlj nije htio da odgovori na optužbe američkih zvaničnika o ruskom miješanju u američke izbore, jer je riječ, kako je naveo portparol Kremlja Dmitrij Peskov, o "nekim apstraktnim analitičkim optužbama o sajber bezbjednosti".

"Ne možemo da reagujemo na neke apstraktne analitičare o sajber bezbjednosti, jer ne znamo ko su oni i da li shvataju išta u vezi sajber bezbjednosti", rekao je Peskov, prenijela je agencija Rojters.

Upitan da li će Kremlj "držati na oku" američke izbore, Peskov je rekao da se takve informacije uobičajeno dobijaju od medija, prenela je agencija Tass.

"Zato ćemo to pratiti na ovaj ili onaj način", dodao je Peskov.

Nekoliko američkih institucija objavilo je uoči današnjih izbora zajedničko upozorenje glasačima da budu oprezni jer se nastavljaju pokušaji miješanja stranih faktora, posebno Rusije.

To su naveli američko Odjeljenje za unutrašnju bezbjednost, Ministarstvo pravde, Kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe i Federalni istražni biro (FBI).

"Oni to mogu širenjem lažnih informacija o političkiom procesima i kandidatima, lažima o njihovim sopstvenim aktivnostima miješanja, širenjem propagande na društvenim mrežama ili drugim taktikama", navedeno je u saopštenju.

U Sjedinjenim Američkim Državama se danas održavaju izbori za Kongres, što će biti svojevrstan test kako za republikanskog predsednika, tako i za Demokratsku stranku, u smislu provjere koliko se oporavila od, za njih šokantne, pobjede Donalda Trampa prije dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije