Svijet

Lavrov: Referendumi se održavaju na preporuku Zelenskog

Lavrov: Referendumi se održavaju na preporuku Zelenskog
Foto: Tanjug/AP | Lavrov: Referendumi se održavaju na preporuku Zelenskog

NJUJORK - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je večeras na sjednici Generalne skupštine UN u Njujorku da se referendumi u četiri oblasti u Ukrajini koje su pod kontrolom ruskih snaga održavaju na preporuku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Zapad negoduje zbog referenduma koji se trenutno održavaju u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Harkovskoj oblasti. Međutim, stanovnici tih teritorija samo su reagovali na činjenicu da im je to predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski preporučio u jednom od intervjua iz avgusta prošle godine, kada je savjetovao sve koji se osjećaju kao Rusi da odu u Rusiju", rekao je Lavrov, prenose RIA Novosti.

Naveo je da "stanovici pomenutih regiona upravo to i čine, nose sa sobom svoju zemlju, na kojoj su vijekovima živjeli njihovi preci".

Referendum o pitanju ulaska u sastav Rusije počeo je u juče u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Glasanje će trajati do utorka, 27. septembra.

Zapad je osudio održavanje referenduma, navodeći da je riječ o pokušaju Moskve da pripoji dijelove ukrajinske teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije