Svijet

Lavrov: Rusija priznaje legitimne interese Turske

Lavrov: Rusija priznaje legitimne interese Turske
Foto: Tanjug/AP | Lavrov: Rusija priznaje legitimne interese Turske

SOČI - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je kako Rusija priznaje legitimne interese Turske za uspostavu bezbjednosti na njenim granicama, javlja.

Lavrov je na sastanku čelnika ruskih obavještajnih agencija u Sočiju naglasio da Moskva zagovara praktičnu saradnju između vlasti Turske i Sirije i to na bazi sporazuma koji je 1998. godine potpisan u Adani i kojim se turskim snagama bezbjednosti odobrava da sprovodu antiterorističke operacije u pograničnom pojasu Sirije.

"Praktično vojske dvije zemalje treba da odrede konkretne parametre takve saradnje. Mi smo spremni da pomognemo u tom dijalogu", poručio je Lavrov.

Lavrov je takođe potvrdio da su počeli pregovori između delegacija sirijske vlade i terorističke organizacije YPG/PKK-a.

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan će 22. oktobra posjetiti Rusiju i u Sočiju razgovarati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Jedna od glavnih tema sastanka bi trebalo da budr situacija u Siriji s akcentom na mirovni proces u Idlibu i operaciju "Izvor mira" koju turske snage od prošle sedmice sprovode protiv terorista YPG/PKK-a na sjeveroistoku Sirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije