Svijet

Lavrov: SAD češće varaju nego sprovode svoja obećanja

Lavrov: SAD češće varaju nego sprovode svoja obećanja
Foto: Twitter / Printscreen | Lavrov: SAD češće varaju nego sprovode svoja obećanja

KARAKAS - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritikovao je u utorak SAD, nazivajući ih nepouzdanima i nepovjerljivim.

"Dobro je poznato da se SAD može prevariti u bilo kojem trenutku, a puno češće nego što sprovodi vlastita obećanja i obaveze", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare u Karakasu sa svojim venecuelanskim kolegom Jvanom Gilom na pitanje o američkim obećanjima da poboljšaju odnose s Venecuelom ako se pridruži antiruskim sankcijama.

Lavrov je rekao da je informisao Gilu o situaciji u Ukrajini, napomenuvši da se sukob mora rješavati na temelju načela nedjeljnosti sigurnosti.

Sa svoje strane, Gil je rekao da Karakas ne prihvata jednostrane sankcije i da Venecuela takođe trpi zbog njih.

"SAD nas stalno napada i pokušava ugušiti našu privredu. SAD stalno govori o poboljšanju odnosa, ali nismo vidjeli nikakvo ublažavanje sankcija", rekao je.

Gil je istakao kako sve sankcije, američke i evropske, moraju biti ukinute, a do tada Venecuela ne može govoriti o normalizaciji sa zapadnim zemljama.

Istakao je da Moskva i Karakas razvijaju alternativu SWIFT-u, sistemu koji omogućuje globalne finansijske transakcije, kako bi se zaobišle zapadne sankcije.

Lavrov je stigao u Karakas iz Brazila ranije u utorak u sklopu svoje latinoameričke turneje od 17. do 21. aprila. Takođe planira posjetiti Nikaragvu i Kubu, prenosi "YeniSafak".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije