Svijet

Lavrov i Čavušoglu razgovarali o Balkanu i Siriji

Lavrov i Čavušoglu razgovarali o Balkanu i Siriji
Foto: Tanjug/AP | Lavrov i Čavušoglu razgovarali o Balkanu i Siriji

MOSKVA - Situacija na Balkanu i u sjeveroistočnoj Siriji bile su teme telefonskog razgovora šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrovog i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da su Lavrov i Čavušoglu detaljno razgovarali o pronalasku rješenja za sukobe u Siriji i da su posebnu pažnju posvetili razvoju događaja na sjeveroistoku te zemlje.

Iz Ministarstva ističu da su se šefovi diplomatija dvije zemlje usaglasili u vezi sa nastavkom jačanja dijaloga sa ciljem jačanja i razvoja rusko-turske saradnje u svim područjima, javio je TASS.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je 1. oktobra da je Ankara odlučila da sama uspostavi bezbjednosnu zonu istočno od Eufrata u Siriji, nakon što se ispostavilo da su razgovori sa SAD o tom pitanju beskorisni.

On je 6. oktobra telefonom razgovarao sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, koji je rekao da Vašington neće podržati niti učestvovati u operaciji turske vojske na sjeveru Sirije.

Američka vojska će se povući iz područja u kojem Turska planira da započne ofanzivu.

Turski lider je juče saopštio da je američka vojska započela povlačenje iz područja sjeveroistočne Sirije, u kojem Ankara planira da formira bezbjednosnu zonu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije