Svijet

Letonija optužuje: Rusija izvodila sajber napade u cilju špijunaže

Letonija optužuje: Rusija izvodila sajber napade u cilju špijunaže
Foto: Pixabay | Letonija optužuje: Rusija izvodila sajber napade u cilju špijunaže

RIGA - Letonska obavještajna agencija optužila je danas Rusiju da je prethodnih godina izvodila sajber napade na letonske spoljne i bezbjednosne strukture i druge državne institucije, ali da, međutim, tokom nedavnih izbora nije zabilježen nijedan takav napad.

Kancelarija za zaštitu ustava Letonije saopštila je da je ruska vojna obavještajna agencija (GRU) pokušavala "pretnodnih godina" da pristupi informacijama preko imejl napada, prenosi Rojters.

"Sajber napade u Letoniji izvela je GRU u svrhe špijunaže, a najčešći napadi bili su usmjereni protiv državnih institucija, uključujući spoljne i odbrambene sektore", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da nije otkriven nijedan napad sa ciljem uticanja na parlamentarne izbore u Letoniji u subotu, na kojima je pobijedila opoziciona proruska ljevičarska stranka.

Nekoliko zapadnih zemalja uputilo je prošle nedelje koordinisane optužbe na račun Rusije zbog, kako su tvrdile, globalne kampanje hakovanja raznih institucija, od sportskih antidoping agencija do kompanije za nuklearnu energiju i agencije za kontrolu hemijskog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije