Svijet

Libija upozorava: Teroristi pod maskom migranata neometano ulaze u EU

Libija upozorava: Teroristi pod maskom migranata neometano ulaze u EU
Foto: Ilustracija | Libija upozorava: Teroristi pod maskom migranata neometano ulaze u EU

TRIPOLI - Libija je upozorila EU da će teroristi pod maskom migranata nastaviti da ulaze u Evropu među hiljadama ljudi koji prelaze Sredozemno more ako zemlje Zapada ne učine nešto da to spriječe.

Libijski premijer Fajez Seradž rekao je da će EU biti odgovorna zbog "slobodnog kretanja" džihadista kroz Evropu i eventualno novih napada. 

List "Dejli mejl" piše da Libija radi na planu koji će da predstavi Briselu s ciljem rješenja aktuelne krize i zaštite granica. 

On je dodao da teroristi neometano prolaze među više hiljada migranata koji ulaze u Libiju preko njenih južnih granica. 

"Kada migranti uđu u Evropu oni se onda slobodno kreću. Ako među njima ima terorističkih elemenata onda će uslijediti posljedice po EU", rekao je on za list "Tajms". 

On je dodao da njegov plan uključuje angažovanje EU da obezbijedi južne granice Libije i ukidanje embarga na oružje UN kako bi Obalska straža Libije bila bolje naoružana. 

"EU mora da učini više i suoči se sa krijumčarenjem. Ne možemo samo da opteretimo Italiju i Libiju, jer je ovo pitanje važno za cijelu Evropu", rekao je on. 

Gotovo 100.000 migranata napustilo je Libiju u pravcu Italije od početka 2017. godine, a vjeruje se da ih ima još oko 700.000 u ovoj državi na sjeveru Afrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije