Svijet

Lice (74) optuženo za terorizam

Lice (74) optuženo za terorizam
Foto: Pixnio | Lice (74) optuženo za terorizam

ADIJAMAN - Kurdski državljanin, Mehmet Ok, (74) zatvoren je u Adijamanu pod optužbom za terorizam.

Muškarac (74) zatvoren je pod optužbom za terorizam u sjevernoj kurdskoj pokrajini Adijaman. Muškarac je osumnjičen da je član Kurdistanske radničke stranke (PKK), objavilo je u petak naveče državno tužilaštvo. Sud u Adijamanu podvrgao je sudskoj kontroli još tri osobe protiv kojih se vodi istraga u istom slučaju.

Dok se ne donese suprotna odluka, dotične se osobe sada moraju redovno pojavljivati pred vlastima i ne smiju napuštati svoje mjesto prebivališta. Mehmet Ok je kasnije te večeri prebačen u zatvor tipa T u Urfi.

Zatvoreni 74-godišnji muškarac je Mehmet Ok. On je stariji brat Sabrija Oka, člana izvršnog vijeća Unije zajednica Kurdistana (KCK). Hapšenje je ranije ove sedmice izvršilo pokrajinsko zapovjedništvo žandarmerije Adijaman (vojna policija).

U pretresu njegove kuće zaplijenjeni su razni predmeti "koji se povezuju s terorističkom organizacijom". Primjera radi, zaplijenjena tkanina u zelenoj, crvenoj i žutoj boji smatra se dokazom navodnog članstva u PKK-u, kao i časopis iz 2008. godine te fotografije na kojima se vidi Ok s kćerkom Arzu, koja se prije mnogo godina pridružila gerilcima.

Operacija protiv Oka i još troje uključenih ljudi, koji su njegovi rođaci, od kojih dvoje žive na turskoj obali Egejskog mora u Izmiru, odnosno u Korumu u anadolskoj regiji Crnog mora, temelji se na izjavama anonimnog svjedoka.

Anonimni svjedok je naveo da su optuženi bili u kontaktu sa Sabrijem i Arzu Ok i da su bili odgovorni za "nabavku materijala" za PKK. Ok negira optužbe, a njegovi advokati sumnjaju da navodni svjedok uopšte postoji. Sumnja se da je riječ o fiktivnom liku iz baze milosti turske policije za politička suđenja, prenosi "ANF".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije